- Det er viktig at folk som kommer fra utlandet, blir testet før de starter å arbeide i norske besetninger. 48-timersregelen hjelper ikke i forhold til LA-MRSA, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.
Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om at det er mistanke om at ytterligere tre besetninger er smittet av LA-MRSA i Nord-Trøndelag. Prøver fra disse tre besetningene blir nå videre undersøkt og verifisert.

I tillegg til de 15 tidligere båndlagte besetningene som allerede er ilagt restriksjoner, blir nå  ytterligere 7 kontaktbesetninger  båndlagt, opplyser Mattilsynet i en pressemelding

22 besetninger båndlagt

Det er i alt pålagt restriksjoner på 22 kontaktdyrehold. Av kontaktdyreholdene, er det to i Troms og en i Sør-Trøndelag, de resterende 19 ligger i Nord-Trøndelag.

- Arbeidet med å kartlegge og ta prøver av kontaktbesetningene er godt i gang. Vi forventer svar fra Veterinærinstituttet på prøvene i starten av neste uke, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

LA-MRSA er en gul stafylokokk som er resistent mot flere typer antibiotoka. Dette er en variant som lett kan etablere seg hos dyr, og som kan smitte mellom folk og dyr.

Mens andre land har gitt opp kampen, har Norge valgt en strategi om å bekjempe denne bakterien, som er uønsket i sykehus og helseinstitusjoner.

Må testes

Det er ennå uklart hvordan LA-MRSA har kommet inn i nordtrønderske svinebesetninger. Men det er viktig å være klar over at dette er en bakterie som folk er bærer av, og som ikke kan dusjes vekk eller forsvinner etter 48 timer.

For å hindre smitte, er det derfor viktig at utenlandske arbeidere og folk som har vært i kontakt med husdyrhold i utlandet, blir testet før de går inn i et norsk fjøs. 48-timersregelen har ingen funksjon i forhold til LA-MRSA. Den sier at folk som vært i fjøs eller kontakt med husdyr i utlandet, ikke skal gå inn i et norsk fjøs før det er gått 48 timer.

- Folk er bærere av denne stafylokokk-bakterien, og da hjelper ikke 48-timersregelen. Det er derfor viktig at folk som kommer fra utlandet, blir testet. Hvis de er positive, må de gjennnom en behandling med antibiotika, sier Bjørn Røthe Knudtsen.