Oddrun Lange (til venstre) og Hildur Li Rose vinket til bøndene og sa de hadde full forståelse for at bøndene aksjonerer etter det dårlige tilbudet fra staten.

Bønder satte seg i traktoren og kjørte i kolonne både i Steinkjer, Levanger, Stjørdal, Grong og Namsos. Traktorer og hengere var utstyrt med bannere, plakater og fareskiltet med bilde av de tre som styrer regjeringens landbrukspolitikk.

I Steinkjer kjørte hele 72 traktorer i kortesje gjennom byen, og bøndene fikk tomlene opp fra både bilister og folk langs vegen.

- Vi er så enige, og vi skjønner godt at bøndene aksjonerer, sier pensjonistene Oddrun Lange og Hildur Li Rose, som vinket til bøndene fra fortauet i sentrum.

Asbjørn Helland, Trine Hasvang Vaag og Vidar Meldal gikk til kraftige angrep på regjeringen i sine appeller.

Leder Vidar Meldal i samstyret for bondelagene i Steinkjer er meget godt fornøyd med oppslutninga om aksjonen. - Vi fikk tommelen opp fra mange trafikanter, sier Meldal.

Med så mange som 72 traktorer, tok det tid å komme seg gjennom ruta og til oppmøteplassen, hvor det ble kaffe og appeller. Leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag tok fatt i de to store nyhetene tirsdag: Brudd i jordbruksoppgjøret og fjerning av avgift på båtmotorer.

Populistisk og useriøs

- Bruddet kom etter at regjeringen økte tilbudet med 100 millioner kroner, mens finansministeren letter avgiften med 170 millioner på båtmotorer - som en gave til det norske folk. Hva er viktigst i et land med 40 prosent sjølforsyning? Billige båtmotorer eller sikker matproduksjon? spurte Helland.

Over hundre bønder og sympatisører møtte opp med eller uten traktor i Steinkjer, for markere sin misnøye med regjeringen.

Han kalte regjeringens politikk for populistisk og useriøs uten konsistens.

Styremedlem i Norges Bondelag, Trine Hasvang Vaag fra Snåsa, sa at dettte var en trist dag. Vi har fått en regjering som vil ha noen få store bruk i sentrale strøk, og disse vil ikke klare å oppfylle Stortingets mål om økt matproduksjon.

Slipper bonden utfor stupet

- Sylvi Listhaug sier at den forrige regjeringen drev seigpining av landbruket, og hun vil slippe bonden fri. Men hun slipper ikke bare bonden fri. Hun slipper bonden utfor stupet, sa Trine Hasvang Vaag.

Hun oppfordret alle til å bruke sine politiske kontakter for å påvirke behandlingen i Stortinget.

- Stortinget må ikke utsette seg for et mindretallstyranni, sa Vaag, men henvisning til at vi har en regjering uten flertallet bak seg i Stortinget. For å få gjennom sitt tilbud, er regjeringen avhengig av støtte fra enten Venstre eller KrF. Hun avsluttet med å kaste statens tilbud på bålet.

Hele fylket

I Namsos aksjonerer også bønder med å kjøre traktor fra Spillum til Namsos og Rock City, før turen endte ved Amfisenteret. Der ble det delt ut flygesedler som forklarte hvorfor jordbruket brøt forhandlingene med staten.

- Vi fikk tilbakemeldinger om at det var bra vi var synlige, og de støttet oss i kampen videre. Det var enighet blant dem vi snakket med, at de ønsker norsk mat også i framtida, sier leder Anette Liseter i Namdalseid Bondelag.

I Stjørdal møtte bøndene opp på rådhuset for å treffe varaordfører Ole Hermod Sandvik.

– Det var nesten bra at ordfører Vigdenes var borte, slik at vi fikk snakket med en Høyremann, sier Trond Hodne til Stjørdalens Blad.

Bøndene i Stjørdal møtte Høyres varaordfører, som ikke kunne love noe som helst.

Bøndene i Stjørdal ga tydelig uttrykk for at det er frustrert over tilbudet og måten landbruksministeren har opptrådt på i årets jordbruksforhandlinger.

– Vi er kraftig provosert, og dette finner vi oss ikke i. Dette handler om framtida for oss bønder i Stjørdal og resten av landet. Vi trenger rammevilkår fram i tid, fortsetter Hodne.

Varaordføreren har forståelse for at bøndene i Stjørdal aksjonærer, og setter pris på at de gjør det på den måten de gjør. Men han er enig med regjeringen i mye av det prinsipielle i forhold til framtida for jordbruket.

– Jeg tar selvsagt i mot dere og hører på hva dere ønsker. Men jeg kan ikke gi noen lovnader, sier Sandvik til Stjørdalens Blad.

I Grong kjørte 20-25 traktorer gjennom sentrum, før bøndene møttes for å markere sin misnøye.

- Vi aksjonerer på en positiv måte over en kopp kaffe og med traktortog. Å spre skit og melk utover gatene er ikke vår måte å vise frustrasjon på, sier styremedlem Borgny Grande i Nord Trøndelag Bondelag til Namdalsavisa.

- Vi aksjonerer ikke for egen del, men for at Norge skal få mat i framtida. Folket må forstå dette, sier Øyvind Skarstad, leder  Namsskogan og Røyrvik Bondelag til avisa.

Traktorkolonnen besto av 72 kjøretøy, og det gikk sakte mellom rundkjøringene på E6 på Sørsileiret i Steinkjer.

Fareskilt på parkeringsplassen på Sørsileiret...

- For vår del er tilbudet trasig. Vi har tenkt å starte med sau, men det er ikke nok areal på gården til å bli stor, sier Inger Røliaunet fra Leksdalen, som  møtte opp med sønnen Lars Johannes Tuset.

Traktorkortesjen gikk over Torget i Steinkjer.

Frustrerte bønder fra Namsos, Fosnes og Namdalseid aksjonerte i Namsos.

Over 20 traktorer deltok i markeringen i Grong.

Ingen tvil om hvem som utgjør en fare for norsk matproduksjon i framtida, mener bøndene som aksjonerte i Grong.