Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum røpet endringa i importvernet under sitt besøk i Nord-Trøndelag. Her møtte han blant andre bondelagslederne Vidar Meldal, Leif Andreas Kvitvang og Asbjørn Helland.
- Endringen gir oss et handlingsrom for at matprisene kan følge pris- og lønnsutviklingen ellers i Norge. I dag bruker vi 11 prosent av det vi tjener på mat, og vi har en lønnsutvikling på 4,5 prosent. Det ville vært helt håpløst om vi på matvarer ikke skulle klare å følge prisutviklingen, sier Helland.

Om han er fornøyd med regjeringen, er han mer overrasket over det sterke motangrepet som er kommet fra blant annet NHO Virke, Danmark, EU og en del andre politiske krefter i Norge.

- Jeg stiller meg fullstendig uforstående til kritkken, sier Helland.

Han innrømer at det er vanskelig å forklare folk hvordan denne endringen virker. Men hovedpoenget er at vi trenger et fungerende tollvern for å opprettholde norsk matproduksjon og matindustri over hele landet.

For en del vareslag var dette tollvernet i ferd med å bli borte, fordi tollen ble fastsatt som et fast kronebeløp i 1993. Siden har prisene økt og krona endret seg, slik at kronetollen ikke har fungert etter forutsetningen. Ifølge WTO-avtalen står Norge fritt til å bruke prosent- eller kronetoll.

- Faktum er at importen av matvarer til Norge er fordoblet på 10 år, og 70 prosent av importen skjer fra EU. Kvoten for tollfri ost fra EU ble nylig økt fra 4.500 til 7.200 tonn, og det aller meste av behovet for import av ost kan dekkes via denne kvoten. Det er også kvoter for storfekjøtt fra Sør-Amerika, så folk flest vil neppe merke noe til tollendringen, sier Asbjørn Helland.

Også for fattige lands mulighet til å eksportere til Norge, er høy generell toll en fordel. De såkalte MUL-landene (de minst utviklede land) har ingen toll eller kvoter, mens de litt rikere utviklingslandene har lave tollsatser.

- En høy generell tollsats gjør at vi slipper inn MUL-landene. Men lavere, generell toll, ville de hatt vansker med å konkurrere med for eksempel EU-land, sier Asbjørn Helland.