Uten manus, og med lille Håkon i bæresele på magen, framførte Anne Grete Rostad et kraftfullt innlegg for rekruttering og kompetanseheving i landbruket.

- Vi må framsnakke landbruket, og vise fram dem som går inn i næringa med liv og lyst, sa Anne Grete Rostad i Verdal landbrukslag.

Hun mente også at vi må vise fram hvor kompetansekrevende landbruket er. Den som skal drive gård, må beherske mange fag. - Vi trenger gode rådgivere og vi trenger kompetanse, sa Rostad.

Hun påpekte at bondenæringa selv må sørge for å sende flere enn odelssønnen  eller -dattera på landbruksskole.

- Vi trenger flere med førstehåndserfaring fra landbruk i jobbene som skal betjene og rådgi bonden og landbruket, sa Anne Grete Rostad.

Før hun gikk ut i svangerskapspermisjon, jobbet hun som prosjektleder i Kompetanseløft trøndersk landbruk. Hun er også i ferd med å ta over heimgården i Verdal, og er levende opptatt av rekruttering og kompetanse.

- At det kommer høyt utdannede folk heim for å ta over gårdene, er noe vi må legge merke til og skjønne betydningen av, sa Rostad.

Flere søker Mære

Arbeidet for å bedre rekrutteringa til de grønne yrker, har tydelig nådd fram også hos ungdommen.

Tove Hatling Jystad, som til daglig jobber ved Mære landbruksskole, kunne fortelle at skolen opplever en stor økning i antall søkere.

- I fjor hadde vi en bra økning på 5-6 prosent. I år har vi en økning på 9 prosent. Og det i ei tid hvor antall unge som skal over i videregående skole, er på tur ned, sa hun, og rettet en takk til både Nord-Trøndelag Bondelag, Bygdeungdomslaget og Kompetanseløftet for den jobben som er gjort.

- Skal landbruket bestå, trengs yngre krefter, sa Erik Melting.

Kjøkkenbord-vaksinering

Flere var opptatt av rekruttering og av å framsnakke landbruket, blant dem Trond Hodne fra Hegra, som er styremedlem i fylkeslaget.

- Vi må slutte med kjøkkenbordvaksinering. Vi har det artig, og vi har en utfordrende og allsidig jobb. Vi må få ungdommen til å forstå at landbruket er ei viktig næring, sa Hodne.

Erik Melting fra Mosvik, som representerer Bygdeungdomsalget i fylkesstyret, var også opptatt av at vi ikke må snakke ned eller håne dem som vil inn i næringa.

- Vi vet da at det er tøft. Men de fleste går inn fordi de syns det er artig og har lyst til å holde på med dette. Skal landbruket bestå, trengs yngre krefter. Da må de ikke trykkes ned, sa Melting, som selv har vært gårdbruker i seks år.