Svenn Ove Fosseng, leder i Fosnes Bondelag.- Det er behov for å møtes og snakke om det som har skjedd, sier leder Svenn Ove Fosseng i Fosnes Bondelag.

Møtet blir åpent for alle interesserte, ikke bare bønder. Alle involverte parter er invitert til møtet, som Mattilsynet, veterinær, politiet, landbrukskontoret, kommunen og helsetjenesten.

Det var før helga at dyretragedien på Jøa ble avdekket. Mellom 70 og 80 storfe ble funnet døde på en gård av Mattilsynet, som dro på inspeksjon etter å ha blitt tipset om at noe kunne være galt. Dyrene har trolig dødd på grunn av mangel på mat og/eller vann, og de har ligget døde i fjøset i flere uker.

Sjokkert

Politiet og Mattilsynet har opplyst at det ligger en personlig tragedie bak vanskjøtselen av dyra.

- Vi er sjokkert over at noe sånt kan skje på en sånn liten plass som Jøa, sier Svenn Ove Fosseng.

Styret i Fosnes Bondelag har bestemt seg for å arrangere et åpent møte klokka 11.00 fredag i Åsly forsamlingshus.

- Vi regner med at mange har spørsmål, og det er bedre å stille dem til de rette instanser i stedet for at det skal gå rykter, sier Fosseng, som ønsker å få slutt på ryktespredninga.

En tragedie

- En stor tragedie, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag, som skal delta på møtet.

Asbjørn Helland skal delta på møtet på Jøa.Han sier at bønder er en utsatt gruppe, med stort ansvar og store krav over seg. De er på vakt 24 timer i døgnet. Om ting begynner å skje, kan det gå fort utfor bakke.

- Hvis bønder begynner å få problemer, må vi selv ta initiativ til å få hjelp, sier Helland.

For landbruket er dette dessverre ikke første gang en dyretragedie blir avdekket. Gjennom Landbrukets HMS-tjeneste og kampanjer i regi av Bondelaget, har det vært satt fokus på psykisk helse. I en rapport Bondelaget fikk utarbeidet for noen år tilbake, viste det seg at dyretragedier i rundt 90 prosent av tilfellene kan skyldes psykiske lidelser hos husdyrholder.

- Næringa må være offensiv for å unngå lignende hendelser i framtida, sier Asbjørn Helland.

Det kan dreie seg om tilsynssystem, men også om at vi må ta mer ansvar for hverandre. Grendesamfunn er ikke som før. Det er færre bønder som jobber heltid på gården, og dermed færre heime på dagtid. Økonomien kan være presset hos mange, og da kan problemene tårne seg opp.

- Vi har alle et ansvar, og vi må ta vare på hverandre, sier Asbjørn Helland.