Fire besetninger er nå fått verifisert smitte av LA-MRSA. (Arkivbilde)

Fredag fikk Mattilsynet bekreftet fra St. Olavs Hospital at de tre mistenkte besetningene er positive. Sammen med den første som ble verifisert, er den multiresistente LA-MRSA-bakterien nå altså påvist i fire besetninger.

Totalt har 30 besetninger vært båndlagt. Det er ikke funnet smitte i sju av disse. De øvrige er prøvetatt, og resultatene vil komme etter hvert.

Mattilsynets regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen forventer flere prøvesvar neste uke.- Vi har foreløpig ikke opplysninger om nye kontaktbesetninger utover de 23, men vi utelukker ikke at nye kontaktbesetninger kan komme til. Arbeidet med å kartlegge og ta prøver av kontaktbesetningene er godt i gang. Vi forventer svar på flere prøver fra Veterinærinstituttet utover i uke 10, sier regiondirektør i region Midt, Bjørn Røthe Knudtsen i en pressemelding.

Leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag roser Mattilsynet for den jobben som nå gjøres, og han føler også sterkt med de svineprodusentene som nå blir rammet.

- Dette er en hard belastning for dem. I tillegg venter en stor jobb med slakting og sanering for dem som får påvist smitten, sier Helland.

Et folkehelseproblem

Han og Bondelaget er nå opptatt av at LA-MRSA først og fremst er et folkehelseproblem - ikke at matproblem. Det er trygt å spise kjøtt, men samfunnet ønsker ikke å få de mulitiresistente, gule stafylokokkene inn i norske sykehus og helseinstitusjoner.

- Jeg er helt enig i at vi som det eneste land i verden, satser stort på å utrydde LA-MRSA. Det er lønnsomt for staten Norge å sanere, i stedet for å få denne bakterien inn i helsevesenet. Men da er det samtidig svært viktig at samfunnet tar kostnaden med dette, og holder den enkelte svineprodusent skadesløs, sier Asbjørn Helland.

Sylvi Listhaug og Lars Petter Bartnes er enige om å bekjempe LA-MRSA. (Arkivfoto)Han er derfor glad for at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i møtet med næringa torsdag, bekreftet at det kommer en egen kompensasjons-ordning for bønder som må slakte ut dyra på grunn av smitten.

- Regjeringen foreslo i statsbudsjettet å innføre en kompensasjons-ordning ut over dagens erstatningsordning for å dekke produksjonstap som oppstår etter pålagt nedslakting mot LA-MRSA. Jeg har i dag gitt klarsignal om å sende en forskrift om dette på høring, sier Sylvi Listhaug i en pressemelding.

- Tar samfunnsansvar

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag deltok på møtet, og han er glad regjeringen går i front i kampen mot LA-MRSA.

- Antibiotikaresistens er et potensielt folkehelseproblem, og vi i landbruket tar samfunnsansvar ved å delta i bekjempelsen av MRSA. Jeg tror at gode forebyggende tiltak vil øke bevisstheten i enda sterkere grad, sier Lars Petter Bartnes.

Internasjonalt vekker det oppsikt at Norge satser knallhardt på holde LA-MRSA utenfor landets grenser.

Sylvi Listhaug møtte fredag landbruksministrene i Sverige og Danmark for å diskutere arbeidet mot antibiotikaresistens. Hun sa ifølge Nynorsk pressekontor at det å stoppe ordningen som innebærer at veterinærer i EU tjener penger på salg av antibiotika, vil redusere problemet kraftig.

Næringa må ta grep

- Det er viktig at bøndene holdes skadesløse, sier Asbjørn Helland.Utsiktene til å få kontroll over det siste tilfellet av LA-MRSA i Norge, er gode. Når sanering er gjort, må også næringa gå i seg selv og vurdere strengere tiltak for å hindre ny smitte av LA-MRSA eller andre sykdommer, mener fylkesleder Asbjørn Helland.

- Næringa må vurdere om det bør innføres krav om testing av utenlandsk arbeidskraft eller folk som vært i utlandet, før de får gå inn i ei norsk svinebesetning. Det må også vurderes om dagens karanteneregler er gode nok for eier og røkter, sier Helland.

Det å holde Norge og norsk svinenæring fri for LA-MRSA, er svært viktig for folkehelsa, samtidig som det gir svinenæringa et konkurransefortrinn.

- Derfor er det kjempeviktig at næringa og myndighetene går sammen om kampen mot antibiotikaresistente bakterier, sier Asbjørn Helland.