Trine Hasvang Vaag og Kåre Peder Aakre.
- Når vi ser hvordan rovviltnemda blir overprøvd av Miljøverndepartementet gang på gang, uten at politikerne lar det få følger, er dette mildt sagt bekymringsfullt. Det kan virke som at Heidi Sørensen og Erik Solheim ikke ønsker å ta inn over seg de politiske retningslinjer Stortinget legger, sa Trine Hasvang Vaag.

Hun gikk av som fylkesleder i fjor høst, etter at hun ble valgt inn i styret i Norges Bondelag. Kåre Peder Aakre rykket opp som leder, og de to delte leders tale.

Hasvag Vaag tok også for seg jordbruksoppgjøret, og sa at stemninga var het i Nord-Trøndelag.

- Vi må ha et taktskifte for at landbruket skal bli økonomisk bærekraftig, og tilbudet fra staten fortalte at budskapet ikke var oppfattet, sa hun.

Svak økonomi
Kåre Peder Aakre var bekymret for den svake økonomien i næringa.

- En svak økonomi over mange år har ført til at det investeres for lite i driftsapparatet, og det legges ned for mange bruk, sa Aakre.

Han kom inn på hvorfor det er attraktivt å være bonde, et spørsmål mange stiller.

- For meg er svaret: Bondeyrket gir så mange valg, både små og store. Når store valg skal tas, for eksempel om jeg skal bygge nytt fjøs, er det viktig å tenke langsiktig. Som bedriftsleder er dagens situasjon ikke det viktigste, men hva som vil være riktig om 10 år. Hvordan vil landbrukspolitikken være, hvordan vil lover og regler bli, og hva vil forbrukerne etterspørre?

Snuoperasjon trengs
Aakre tok også for seg den nye landbruksmeldinga, som han mente ga gode muligheter for vår landsdel. Vi har et stort potensial for å øke vår produksjon av varer og tjenester, påpekte han.

- Selv om vi har fått ei landbruksmelding som gir positive signaler til oss, beskrives det ikke detaljerte virkemidler. Dette betyr at jordbruksforhandlingene blir like viktig som før. Jeg forventer at årets jordbruksavtale legger grunnlaget for en nødvendig snuoperasjon. Det er ikke bærekraftig at produksjon av mat skal belønnes med under halvparten i forhold til andre yrkesgrupper, og jeg forventer at staten kommer med et tilbud som reduserer inntektsgapet, sa fylkeslederen.

Han stilte spørsmål om politikerne er bevisst på dette? - Jeg tror dessverre ikke det. Dersom de hadde vært det, hadde vi sett en sterkere innsats for å hindre den nedbygginga av landbruket som vi ser nå, sa Aakre.

Stor betydning
Fylkesråd for regonal utvikling, Terje Sørvik, hilste møtet med å vise til den store betydningen landbruket har for Nord-Trøndelag.

- Vi er stolte av jordbruket i Nord-Trøndelag, som bidrar til 11 prosent av norsk matproduskjon. Og vi er bare 3 prosent av befolkninga, sa Sørvik, som fastslo at landbruket er den viktigste næringa for utvikling av Nord-Trøndelag.

- Vi er opptatt av at økonomien i landbruket må styrkes, sa fylkesråden.