Bondelagsleder Asbjørn helland reagerer på arbeidsmetodene som er brukt i Brennpunkts film om pelsdyr.Både i Hegra i Nord-Trøndelag og andre steder i landet, har pelsdyroppdrettere fått besøk av en person som har sagt han ønsket å starte med pelsdyr og ville ha hjelp til å lære seg faget.

Mannen ble tatt vel imot, han fikk bo på gårdene og ble inkludert i familien. Lang tid etterpå ringte mannen og sa han var dyreaktivist, og hadde gjort skjulte opptak til NRK Brennpunkt.

- Jeg forstår svært godt at pelsdyroppdrettere som har vært gjestfrie og tatt imot mannen, føler seg grovt utnyttet. Det jeg ikke forstår, er hvordan NRK kan velge å vise en film basert på slike arbeidsmetoder, sier Asbjørn Helland.

Ved å bruke aktivister med sin egen agenda til å innhente råmateriale, kan det stilles store spørsmål ved om dette er en film som oppfyller de krav til saklighet og objektivitet som ellers gjelder i media.

Brudd på Vær varsom-plakaten

Helland mener metodene må være brudd på flere av punktene i Vær Varsom-plakaten, særlig om å opptre hensynsfullt i arbeidsprosessen. Skal skjult kamera eller mikrofon brukes, må dette være ”eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning”, som det heter i Vær Varsom-plakaten.

- Jeg kan ikke se at det er tilfellet her. Hadde NRK spurt, hadde pelsdyroppdrettere helt sikkert åpnet dørene for dem og invitert dem inn. Oppdrettere som har sett filmen, har sagt at det er klippet inn bilder som ikke er fra deres gård. Dette gjør saken enda mer alvorlig, sier Helland.

Store forbedringer

Han viser til at pelsdyr er ei lovlig næring. Skal vi tillate pels i Norge, blir det neppe bedre dyrevelferd om pelsen blir produsert i andre land med langt dårligere krav til dyrevelferd og dyrehelse enn det vi har.

- Pelsdyrnæringa kontrolleres også ofte, både gjennom uanmeldte og varslede kontroller. Etter avdekking av enkelttilfeller der dyr ikke hadde det bra, har næringa og myndighetene tatt tak – og det har vært store forbedringer de siste åra, sier Helland.

Han påpeker at hvis det oppdages regelbrudd eller tilfeller der dyr ikke har det bra, kan det selvsagt ikke aksepteres. Lover og regler skal følges.

Næringa selv ønsker åpenhet, og i høst inviterte den til åpen pelsdyrgård flere steder i landet.