- Vi satser, vi, sier rektor Kjartan Åsebø ved Val videregående skole i Nærøy, som er i gang med grunnarbeidene til et nytt ku- og sauefjøs. (Foto: Val vgs)

- Val videregående skole er en viktig brikke i kompetansehevinga i landbruket, og Nord-Trøndelag Bondelag støtter den viktige jobben Val gjør, sier leder Asbjørn Helland.

Han var nylig på besøk på Val og ble informert om byggeplanene, og han er imponert over den friske satsinga ved den private skolen i Nærøy. Nyfjøset vil gjøre skolen til et enda mer attraktivt sted for skoleelevene og et kompetansesenter for hele landbruket, mener Helland.

Bondelagets lokallag i Ytre Namdal har tidligere vedtatt en støtteerklæring til satsinga på Val. De mener at nyfjøset er et viktig signal og en inspirasjon for bønder i distriktet som også ønsker å satse i næringa. Satsinga vil også trygge Val sin posisjon i konkurranse med andre naturbruksskoler, og bli et attraktivt sted for elever å søke utdanning.

Ferdig neste høst

Rektor Kjartan Åsebø er glad for å få støtte fra næringa, og forteller at grunnarbeidet allerede er i gang. Etter planen skal fjøset stå ferdig til neste høst, slik at dyra kan tas rett inn i nyfjøset fra beite.

Slik blir det nye fjøset seende ut, spesielt tilrettelagt for undervisning og kursing.

Den nye driftsbygningen blir på 2.150 kvadratmeter i grunnflate, og vil få 70 båsplasser og plass til 90 vinterfôra sau.

- Vi har en melkekvote på 370.000 liter, men bygger for 400.000. Vi vil ha plass til påsett og oppfôring av halvparten av oksekalvene, sier Åsebø.

Fjøset får selvsagt melkerobot, og det blir bygd med bredt fôrbrett  - både fordi det skal være kjørbart, og fordi det skal være plass til både elever og besøkende.

- På grunn av grunnforholdene, måtte vi bygge i utmarka og etablere et nytt gårdstun. Det har ført til større kostnader til rydding, veier og grunnarbeid enn om vi kunne bygd et annet sted, sier Kjartan Åsebø.

Til dagens virkelighet

Kostnadsoverslaget er på om lag 17 millioner kroner, inkludert plansilo og gjødselkum.

Investeringa er finansiert gjennom egen bank og egenkapital. Åsebø opplyser at Innovasjon Norge avslo å gi investeringsstøtte, men innvilget rentestøtte.

Rektoren sier det er vikig for en skole som tilbyr utdanning i naturbruk, å ha gode skolebygg. Det gamle fjøset er fra 1980, og var på den tida et moderne båsfjøs. Men tida har løpt fra det, og i dag er det melkerobot som gjelder.

- Hva vil det bety for skolen å få et nytt, moderne fjøs?
- Det betyr at vi kommer tilbake til dagens virkelighet, og at vi kan tilby elever oppdatert, praktisk opplæring. Fjøset er navet på skolen, og melkeproduksjon og grovfôr er sentralt i undervisninga. Vi har også sau, gris og korn, men melk og grovfôr er det sentrale, sier Kjartan Åsebø.

Val videregående skole er en privat skole med 123 elever. Av disse går 35-40 på landbruksfag.