Tove Jystad Hatling mottok prisen på vegne av Mære landbruksskole, og den ble overrakt av styreleder Sveinung Svebestad i Norsk Landbrukssamvirke. (Foto: Jon Skille Amundsen, Norsk Landbrukssamvirke)

En glad leder av utviklingsavdelinga ved Mære, Tove Hatling Jystad, mottok prisen, som består av et kunstverk og en sjekk på 50.000 kroner.

- Å bli funnet verdig til denne prisen er fabelaktig. Vi jobber i et spennende og kreativt samarbeid og når så mange gode krefter møtes, da blir det gode resultater. Vi er glade for å være en bit av det som gjør landbruket til en del av klimaløsningen, sa Tove Hatling Jystad.

"Grønn innovasjon fra gårdens ressurser" er tittelen på den nyetablerte prisen. Innovasjonen skal være et konkret resultat av forskning og utvikling innen landbruket eller matindustrien og bidra til den nye bioøkonomien.

Skolen vinner prisen for deres satsning på grønn energi i egen drift, i utdanningen, i forsknings- og utviklingssamarbeid og med lokalt næringsliv.

- Mære landbruksskole, har demonstrert en systematisk strategi og vilje til å erstatte fossilt brensel med fornybare, lokale energikilder. De har tatt i bruk både etablerte, enkle energibesparende tiltak som etterisolering, nye byggematerialer og vannbåren varme, sier Jessica Kathle, fagsjef forskning i Norsk Landbrukssamvirke.

Varmelagring

Det er spesielt skolen satsing på varmelagringsteknologi for veksthus som har imponert juryen. Rektor Rolf Wensbakk ved Mære landbruksskole tror dette er den viktigste årsaken til at prisen gikk til Mære.

- Her har forskere fått testet ut sine teorier og modeller i full skala, i nært samarbeid med gartnere ved Mære, sier Wensbakk.

Skolen har oppnådd oppsiktsvekkende resultater. Tomatavlingene er økt betydelig, men med 80 prosent mindre energibruk. Lokalt næringsliv har også deltatt i å utvikle den nye teknologien, som har hele verden som potensielt marked.

- Vi ønsker at FoU-miljøer skal legge prosjekter til Mære og at vi kan være et levende laboratorium for slike miljøer. Dette gjelder innen alle våre satsingsområder, sier rektor Rolf Wensbakk.

Utviklingsaktør

Mære har siden begynnelsen av 2000-tallet arbeidet målrettet med konkrete energitiltak, forskningsprosjekter, kurstilbud, utviklingsprosjekter og store investeringer i miljøteknologi.

- Mære skal være en utviklingsaktør lokalt, regionalt og nasjonalt, og denne prisen er en bekreftelse på at vi er i ferd med å fylle denne målsettingen med konkret innhold, sier rektor Rolf Wensbakk.

Skolen har som mål å bli mest mulig sjølforsynt med energi. Det er lagt inn vannbåren varme i alle hus, fyren brenner trepellets, og i veksthuset er det lagt om fra fyringsolje til propan, og videre til mest solenergi. Det er energigjenvinning i melkefjøset og høytørka har soloppvarming av tørkelufta. Snart skal det bygges nytt fjøs, og da står klima- og energivennlige løsninger sentralt.

En framsynt eier

Satsingene som er gjort på Mære, har skjedd i en tett dialog med eieren, Nord-Trøndelag fylkeskommune ved fylkesrådet.

- Fylkets politikere har forstått Mæres unike posisjon og mulighet til å spille en rolle i utviklingen av framtidas landbruk, og har støttet satsingen i en årrekke, sier Wensbakk.