Borgny Grande orienterte om undersøkelsen om leiejord og transport i fire kommuner i Namdalen.

Borgny Grande redegjorde for prosjektet "Aktive bønder - framtidas leilendinger?" på årsmøtet i Norges Bondelag. Prosjektet i regi av Norsk Landbruksrådgiving Namdal, tar for seg hvordan matjorda brukes, eie kontra leie og transportkostnader.

- Vi har målt transportavstander på alle bruk i fire kommuner, og jeg kan fortelle at landbruket transporterer mye, og transporten koster, sa Grande, som har vært prosjektleder.

Kjører om hverandre

Et annet funn er at leiejorda er uhensiktsmessig fordelt, ved at bønder kjører om hverandre. Årsakene kan være tilfeldigheter, relasjoner, pris og naboskap.

- Enkelte bruk bruker 40.000 til 60.000 kroner på denne unødvendige kjøringa. Bli venn på naboen, og tenk nytt om leiejorda, oppfordret Grande.

Et annet funn var at 9 av 10 utleiere ikke vil selge jorda si. Det er mye følelser knyttet til jorda, og mange oppgir familiens historie, beredskap og sikkerhet som grunner til at de ikke vil selge.

- Over en tredel av jorda vi produserer mat på, er leiejord. Det er utfordrende. Vi konkluderer med at dersom leiejordsandelen fortsetter å gå oppover, blir de aktive bøndene framtidas leileninger. Vi må begynne å tenke nytt rundt leiejord, og jordbank kan være en mulighet, sa Borgny Grande, som oppfordret Norges Bondelag til å se på denne problematikken.

Eie er grunnleggende

Leder Lars Petter Bartnes sa at eie og leie er tema i Norges Bondelag. - At bønder eier mest mulig av jorda, er grunnleggende for den sjøleiende bonden, sa han.

Generalsekretær Per Skorge la fram flere forslag, som han adresserte til politikerne i salen:

  • Null skatt ved salg av jord til naboen
  • Enklere fradeling
  • Unntak fra konsesjon inntil et visst areal.

- Dette er virkemidler som er veldig effektive, og som over tid vil bidra til bedre struktur. Dette er en mulighet dere politikere må si ja til, sa Skorge.