Fylkesleder Asbjørn Helland påpeker at kjøtt og melk ikke er farlig å spise.- Mattilsynet følger opp saken, og vi har tilllit til at de gjør dette på en god måte. Vi prøver å følge opp overfor bonden som ufrivillig har kommet i en slik situasjon, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

I går ettermiddag meldte Mattilsynet at prøver av ei ku i ei besetning i Nord-Trøndelag viser indikasjoner på BSE, kugalskap. Oppfølgende prøver av kua er onsdag analysert med positivt resultat, noe som styrker mistanken om BSE ytterligere.

Prøvene blir nå analysert videre i et referanselaboratorium i Storbritannia for å bekrefte eller avkrefte diagnosen, og for å finne ut om det dreier seg om den klassiske formen for BSE hvor smitten har kommet via fôr, eller om det er en atypisk variant som man antar har oppstått sporadisk.

- Vi har gode strukturer som reduserer risiko for smitte. Vi har husdyrregisteret, vi bruker ikke kjøttbeinmel i foret og risikodeler av dyret blir destruert, sier Helland, som påpeker at næringa anbefaler at det ikke importeres levende dyr, men embryo eller sæd.

BSE er en sykdom som rammer voksent storfe og som påvirker dyrets hjerne og sentralnervesystem. Kua som hadde indikasjoner på smitte,var ei femten år gammel ku.  Denne kua er nå destruert og ikke sendt til slakt.

Hele besetninga er nå pålagt rutinemessige restriksjoner. Ingen dyr kan komme inn eller ut av gården. Mattilsynet kartlegger nå hvor kua kommer fra, og andre forhold rundt dette dyret.

- Vi er opptatt av at bonden blir ivaretatt på en god måte og sikres nødvendig informasjon om tiltak og oppfølging. Det er belastende å måtte vente på endelig avklaring av diagnosen, så vi håper at det ikke går for lang tid før man får endelig prøveresultat, sier seniorrådgiver Ingrid Melkild i Norges Bondelag.

BSE kan overføres til mennesker gjennom kjøttprodukter. Men alle deler av storfeslakt som kan inneholde BSE-smitte blir rutinemessig fjerna på slakteriet, og sendt til destruksjon for å sikre at smitten ikke kommer inn i maten vår, opplyser Mattilsynet. De understreker også at det ikke er farlig å spise storfekjøtt eller drikke melk.

Siden 2001 har man testet 273 000 norske storfe for kugalskap uten noen positive funn, og det er derfor liten grunn til å frykte at det vil dukke opp nye tilfeller.