Nordtrønderne på vei mot Stortinget, anført av fra venstre: Vidar Meldal, Lars Petter Bartnes, Asbjørn Helland, Johan Kristian Daling og Kristin Kjølen.

Det var spådd 3000 deltakere i demonstrasjonen. Men mange organisasjoner og enkeltpersoner sluttet seg til, og ifølge politiet var det mellom 5.000 og 6.000 personer som deltok.

- Helt fenomenalt! Det er tydelig at vi har truffet folk med budskapet. For dette handler om mer enn landbrukspolitikk. Det handler om vår levemåte og hvilket Norge vi vil ha, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Ingen applaus til ministeren

Spikersuppa kokte av kampord og trommer da alle i det enorme demonstrasjonstoget omsider hadde kommet inn. Applausen runget etter appellene, men da landbruks- og matminister Sylvi Listhaug var ferdig med sin hilsen til demonstrantene, ble det helt Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og bondelagsleder Nils T. Bjørke var i medienes søkelys.stille. Ingen applauderte.

- Vi har hørt en minister som ikke er villig til å flytte seg en millimeter. Hun viser ikke vilje til å komme oss i møte. Jeg har aldri opplevd noe sånt, sier Asbjørn Helland.

Han mener demonstrasjonen er viktig både overfor Stortinget og forbrukerne.

- Folket er med oss. Det var tommelen opp da vi gikk gjennom Oslos gater. Jeg blir forundret om den posisjon vi nå har i folket, ikke påvirker Stortinget. Listhaug virker fullstendig upåvirkelig, sier fylkeslederen.

Dannet broderlenke

For nordtrønderne startet dagen tidlig, med buss til Værnes og morgenflyet til Oslo. Der var det oppvarming i bakgården på Landbrukets hus, med appeller og underholdning. Klokka 12 knyttet de mange tusen som var samlet, broderlenken og ropte "Enig og tro til Dovre faller".

Nordtrønderne var med på å danne kanskje Norges lengste broderlenke. Over 3000 personer markerte grunnlovsjubileet klokka 12, etter oppfordring fra NRK.

Demonstrasjonstoget gikk opp Grønnlandsleiret, anført av leder Nils T. Bjørke som bar Norges Bondelags fane, og styret. Unge bondelagsmedlemmer deltok i flaggborgen, og nordtrønderen Torstein Klev var blant flaggbærerne.

Det svært lange toget snirklet seg gjennom Oslos gater, og endte i Karl Johan og på plassen foran Stortinget. Flere stortingsrepresentanter var ute og hilste på bøndene, også representatner fra Nord-Trøndelag.

En mektig imponert og stolt bondelagsleder Nils T. Bjørke hilste det enorme folkehavet. Ikke bare Bondelaget og Småbrukarlaget, men også andre organisasjoner hadde mobilisert. Blant dem Naturovernforbundet, og leder Lars Haltbrekken holdt appell.

- Norge trenger bonden. Verden trenger bonden. Vi har et globalt ansvar, sa Haltbrekken.

Kampklare nordtrøndere i bakgården før avmarsj.

Nordtrøndere i tog, Anette Liseter (til venstre) fra Namdalseid og Borgny Grande fra Grong og fylkesstyret.

På vei inn foran Stortinget. Eskild Brenne fra Åsen med klart budskap: Norge trenger bonden!

Broderlenke foran Stortinget, fra venstre: Ole Aksel Forberg, Ytterøy, Anton Lund, Verdal, Elling Munkeby, Frol, Eirik Rønning, Skogn, Arnhild Lie Aarøe, Nesset, Eskild Brenne, Åsen og Olav Martin Indgaard, Frol.