Fylkestinget i Nord-Trøndelag satte landbruk på dagsorden, fra venstre: Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik, bondelagsleder Asbjørn Helland og fylkesråd Terje Sørvik.
- Det er viktig å forstå sammehengene og ikke rive vekk noe av fundamentet for norsk landbruk. Vi vil effektivisere, men vi må ha et fungerende tollvern, et samvirke som kan drive markedsregulering og forhandlingsrett gjennom jordbruksavtalen, sa Helland.

Han gikk i rette med Rattsø-utvalgets innstilling. - Når matematisk teori brukes på biologi, blir det krasj.

- Stor produktivitetsvekst

I rapporten vises det til at produktivitetsveksten i Norge går ned. Men landbruket har en produktivitetsvekst på linje med petroleumsvirksomheten, 4-5 prosent årlig, påpekte fylkeslederen.

- Det er viktig ikke å rive vekk pilarene slik at det begynner å hangle. Vi må ta vare på - og videreutvikle - det som går godt. Men det er et skjørt byggverk, sa Helland, som hadde tiltro til at politikerne i Nord-Trøndelag ser helheten.

Situasjonsbilde

Fylkeslederen orienterte om situasjonen for de ulike produksjonene. Det er markedsbalanse på melk, men det er for stor sesongvariasjon til å få utnyttet anleggene maksimalt.

Det er et voksende underskudd på storfekjøtt, og underskudd på sau. Gris er i balanse for øyeblikket, men det er overproduksjon på egg.

- Importen øker, og leiejordandelen øker. Produksjonen pr dyr øker, men ikke pr dekar. Med mye leiejord, går areal ut av drift, sa Helland.

Kanaliseringspolitikken utfordres

Han påpekte at kanaliseringspolitikken ligger fast, men den utfordres med den politikken som nå føres.

Næringa har fokus på dyreholdet, og her har Norge mange fortrinn.

Sunn mat

- Vi produserer den sunneste maten i Norge. Vi har egen avl, den beste kontrollen, den minste antibiotikabruken og minste bruken av sprøytemidler, sa han.

Helland påpekte at det kreves store investeringer i norsk landbruk, samtidig er det åpnet for å fjerne konsesjonsloven og slippe til aksjeselskap. Han advarte mot at aksjeselskap kan kjøpe opp de beste gårdene, og at matproduksjonen må foregå på de øvrige. Det er også en stor fare for vertikal integrering, ved at matvareaktører kan kontrollere hele verdikjeden.

- Vi ønsker et familielandbruk, som over hele verden har vist seg være den mest effektive måten å drive matproduksjon på, sa Helland.

Edvard Øfsti (Ap) spurte hva bortfall av subsidiering av Jarlsbergosten kan få av betydning for Tines anlegg i Verdal.

- Vi må ikke tro at USA er et åpent marked. Kvotene vi hadde, er redusert, sa Asbjørn Helland.

Han påepkte at vi nå importerer mer og mer, mens eksporten går ned. Likevel er det stor etterspørsel etter storfegener, og vi selger til 24 land.

- Vi selger på kvalitet, spesielt helseaspektet, sa Helland.