Anette Liseter fikk støtte i sin bekymring for den norske avhengigheten av importert soya til kraftfôr av fylkesleder Asjørn Helland og 1. nestleder Kristin Ianssen i Norges Bondelag.

Hun syntes formuleringen i innspillet til jordbruksforhandlingene var for vagt. Det står det at norsk-andelen av korn i kraftfôret må økes.

- Hvor norsk er egentlig den norske maten? Soya er blitt en viktig ingrediens i det norske kraftfôret. Har Norge utviklet en soyaavhengighet? I så fall, hvordan kan vi bli mer uavhengig? spurte Anette Liseter.

Dyrkes i Brasil

I dag dyrkes soya som importeres til Norge, på arealer - hovedsakelig i Brasil - som tilsvarer Vestfold fylke. På grunn av stor etterspørsel på verdensmarkedet, blir stadig mer areal i Brasil gjort om til soyaplantasjer. Noe av arealet er regnskog, påpekte Anette Liseter.

Klimaendringer vil føre til reduserte avlinger og økt etterspørsel etter mat. Hva skjer om Brasil stenger grensene på grunn av matmangel i eget land? Bør vi stille oss sånn at vi er så avhengig av import? spurte hun.

- Vi må utnytte våre naturgitte resurser for matproduksjon bedre og smartere, sa Anette Liseter, og viste til prosjetket "Food of Norway" som er startet av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Sammen med ulike partnere skal UMB forskee på alternative proteinkilder, basert på norske ressurser.

- Er Bondelaget med på dette prosjektet? spurte Anette Liseter, som også ville vite om Bondelaget setter denne problematikken høyt nok på agendaen.

Viktig sak for Bondelaget

1. nestleder Kristin Ianssen i Norges Bondelag kunne love at Bondelaget er svært opptatt av norsk fôr på norske ressurser. Bondelaget er ikke med og finansierer "Foods of Norway", men har vært med og heiet det fram.

- Det er riktig at vi er sårbare ved å være så avhengig av mye importert protein. Det handler om legitimitet. Samtidig må vi innse at vi bor langt mot nord, og vi må utnytte ressursene til det vi er best til å produsere. Det aller viktigste er å produsere godt grovfôr, og der kan vi bli enda bedre, sa Ianssen.

Leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag sa at importert soya er en mare for oss. Han var enig i at det kan stilles spørsmål ved om det går an å leve med dette framover.

- 100 mil inn i Brasil dyrkes soya, som skipes over til Norden. Det er litt av et system. Soya går ikke bare til landbruk, men også til fiskeoppdrett.  Det er viktig at vi samarbeider med den blå næringa om dette, sa Helland.