Asbjørn Helland, leder i Nord-Trøndelag Bondelag

- Det er ikke overraskende, men likevel godt å få bekreftet at det er den atypiske varianten - som kan oppstå spontant - det dreier seg om, sier Asbjørn Helland, fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag. 

Den atypiske formen for BSE kan oppstå spontant hos eldre dyr, og har ingen sammenheng med fôret. Det er en variant som kan oppstå i ett tilfelle per 1-2 million dyr. Overvåkingsresultatene frem til nå, der 273 000 norske storfe har testet negativt for BSE, støtter også opp under at vi i Norge har hatt god kontroll med produksjon og  fôret. 

- Et svært godt prøvetakingsregime har gjort at dette er oppdaget, sier Helland

  • Les også: Mistanke om kugalskap i Nord-Trøndelag
  • Les også: Avventer prøvesvar fra England

- Betryggende

- Dette støtter opp under at vi i Norge har hatt god kontroll det som er den viktigste risikofak-toren for BSE smitte: bruk av kjøttbeinmel i fôr. Dette er betryggende å vite for den norske bonden, sier Asbjørn Helland. 

Mattilsynet er tydelig på at påvisningen av BSE hos en norsk ku ikke endrer noe med mattryggheten i Norge. Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller er vist å kunne overføres til mennesker gjennom infiserte kjøttprodukter. Det er ingenting som tilsier at dette er et problem for den atypiske varianten. Norsk kjøtt og melk er fortsatt trygt å spise.

Gode kontrollrutiner

- Mattilsynet har så langt gjort en solid jobb og har fått frem at vi har gode systemer for å håndtere slike tilfeller.  Vi har tiltro til at Mattilsynet fortsatt følger opp saken på en god måte, sier Helland.

- Som bonde er det uansett en belastning å oppleve at det er ditt dyr som er det første som får denne diagnosen her til lands. Selv om bonden her har kommet opp i situasjonen helt uforskyldt.  Vi er opptatt av at bonden nå får god oppfølging og støtte til å håndtere denne situasjonen, sier Helland.

- Vi oppfordrer næringa til å unngå import av levende dyr. Skal man fornye populasjonene må dette skje via import av embryo eller frossen sæd. Det vil redusere mulighetene for smittsomme dyresykdommer inn i landet, avslutter Asbjørn Helland, leder i Nord-Trøndelag Bondelag.


Kontaktpersoner
Asbjørn Helland, leder Nord-Trøndelag Bondelag 913 43073