Beiting og bruk av naturen gir et rikt biologisk mangfold.
- Det er svært viktig at grunneiere og organisasjonene i landbruket og skogbruket følger prosessene tett. Sørg for at næringsinteressene blir godt nok ivaretatt, sier Pål-Krister Versterdal Langlid, rådgiver i Nord-Trøndelag Bondelag.  Naturmangfoldloven ble vedtatt i 2009 og har som mål å stanse tapet av biologisk mangfold.

De fem utvalgte naturtypene er slåttemark, slåttemyr, kalksjøer, kalklindeskog og hule eiketrær. Disse naturtypene ble bestemt i Kongelig statsråd i mai i 2011 og i samme måned ble åtte prioriterte arter plukket ut. Fugleartene dverggås og svarthalespove, insektartene elvesandjeger, eremitt og klippeblåvinge og planteartene dragehode, honningblom og rød skogfrue er disse åtte artene. - Dette er bare starten, det kommer flere, sier Pål-Krister Vesterdal Langlid.

Fra landbrukets side er det viktig å ha stor fokus på at det for en rekke viktige naturtyper og naturverdier er nettopp landbruksdrift og beiting som er grunnlaget for naturverdiene. Opphør av landbruksdrift er derfor en trussel for mange arter.

Har du for eksempel planlagt hogst i din skog, så er du pliktig til å undersøke om du har en av de utvalgte naturtypene eller artene der, før du hogger.
Hvordan skal du gå fram hvis du har en utvalgt naturtype eller art på din eiendom?

Vesterdal Landlid peker på at bevisbyrden langt på vei er snudd med naturmangfoldloven. Når en rekke arter og naturtyper blir utvalgt, legger det begrensninger på bruk av arealene, og det gjør at du ikke har lov til å foreta deg noe som kan skade disse artene og naturtypene.

- Ta kontakt med din organisasjon innen jordbruket eller skogbruket. Vi har også advokater i Norges Bondelag og samarbeidsadvokater som du kan bruke, sier Vesterdal Langlid. Videre forteller han at forvaltninga med hjemmel i Naturmangfoldloven er under utforming, så her er det viktig å følge med, dette omfatter også bestemmelsen omkring erstatning.

Det er viktig å ha fokus på hvilken rettsstatus du som grunneier har i alle faser fra påvisning av prioriterte arter og naturtyper, på din eiendom, fram til det er snakk om et eventuelt vern. Det vil bli begrensninger på bruk og uttak i denne perioden. Også om det ikke er snakk om formelt vern, kan påvisning av en utvalgt naturtype/prioritert art på din eiendom sannsynligvis få konsekvenser for hvordan du kan drive næringsdrift.

Det er fylkesmennene som har ansvaret for å foreslå og drifte en stor del av handlingsplanene for trua arter og trua naturtyper. Handlingsplanene utgis av Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i Nord-Trøndelag Bondelag er Pål-Krister Vesterdal Langlid


Norges Bondelag arrangerer konferanse om vannressursforvaltning og naturmangfold på Rica Hotel Gardermoen, tirsdag 9. og onsdag 10. oktober 2012. Det er mulig å delta en av eller begge dagene. Vi ønsker alle tillitsvalgte og ansatte velkommen for to lærerike dager.
Program        Påmeldingsskjema