Innlederne ble møtt med fullsatt sal på Snåsa. Fra venstre: Anja Gotvasli, Ola Agle, Per Magnus Værdal, Truls Eggen, Kirsten Indgjerd Værdal og Reidar Almås. (Foto: Siv Merethe Gederaas Belbo)
Utgangspunktet for møtet var ei bekymringsmelding som Snåsa Bondelag sendte kommunen i januar. Bondelaget var kjent med at flere bønder vurderte å slutte, blant dem ti melkeprodusenter som i kvote utgjør 25 prosent av melkekvotene på Snåsa.

- Dette er derfor et viktig møte. Målet er å skape ny optimisme for næringa, sa leder Edmund Fossum i Snåsa Bondelag til Trønder-Avisa i forkant av møtet.

Snåsa er en av de kommunene hvor landbruket betyr mest for sysselsettinga. Hele 24 prosent av sysselsettinga skjer i landbruket. Bare to kommuner i fylket har en høyere andel sysselsetting knyttet til landbruksnæringa.

Årets unge bonde
Blant innlederne var Årets unge bonde, Per Magnus Værdal, som fortalte om satsinga på heimgården på Inderøy. Der har han og samboeren bygd opp Husfrua gårdshotell ved siden av melkeproduksjonen. Selv om det har vært et slit, har det også vært givende, kunne han fortelle.

Landbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal, for øvrig Per Magnus' mor, rådet de unge til å søke kunnskap, være dyktige og bestemme seg for å bli blant de beste.

Rekruttering og nok jord
Bygdeforsker og professor Reidar Almås sa at landbruksnæringas utfordring er at den begynner å bli en minioritet. Stadig færre aktører produserer stadig mer verdiskaping. I dag bor 22 prosent av befolkninga i bygdene, resten bor i byen.

- Rekruttering til næringa og tilstrekkelige jordressurser er de to viktigste utfordringene, sa Almås.

Han mente at målet for framtidas jordbruk på Snåsa må være et klimatilpasset og energigjerrig landbruk med bærekraftige investeringer.

Reidar Almås listet opp flere punkter han mente var viktige for å utnytte mulighetene som ligger i landbrukets ressurser: 

  • Være i forkant teknologisk
  • Bygge merkevarer
  • Forny oss kontinuerlig
  • Tilfredshet er dødens første kyss
  • Ferskhet, ferskhet, ferskhet
  • Bygge breie politiske allianser
  • Samhandling må til over hele linja
  • «Ha tru på det du driv med- eller driv med noe annet» 

Anja Gotvasli og Ola Agle i Sparebank 1 SMN tok for seg mulighetene i landbruket. De påpekte at det er viktig å ha et mål og en mening med ei utbygging, at prosjektet må være en del av en langsiktig plan og at det må være en god og rydding planleggingsprosess. De ville satse på dyktige personer med gjennomføringsevne, kompetanse og betalingsvilje.

- Vi håper å se mange nye investeringsplaner fra snåsabønder i løpet av våren, sa de to fra banken, som oppfordrer bøndene til å se nye muligheter, sette seg mål og komme i gang.

Leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag oppfordret bøndene til å lære av toppidretten. Ha topp fokus på det vi gjør når vi gjør det, og så hvile. Han sa også at det er viktig å fokusere på det vi kan gjøre noe med.

Rovdyr en utfordring
Leder Tone Våg i Nord-Trøndelag Sau og Geit sa at rovdyrpolitikken fortsatt er en stor ufordring, og årsaken til at mange vurderer å slutte med sau. Signalene om redusert yngling av bjørn i Indre Namdal er motiverende og gir tro på at det går an å satse videre i regionen, påpekte hun.

Det åpnet møtet ble arrangert av Snåsa landbruksforum og Snåsa kommune.

Snåsa Bondelag benyttet anledningen til å utnevne Bondevenner, og delte ut skjorter til et knippe venner av landbruket på Snåsa. Disse var: truls eggen, Leif Gunnar Aunsmo, Tor J. Skage, Ola Agle, Lars Lysberg, Olav Karlsen, Anders Mona, Gunnar Omli, Arne Olav Eggen og Marita Holte.