Jan Davidsen i Fagforbundet vil gjøre felles sak med Bondelaget og stagge markedskreftene. (Foto: Brita Buan)
Jan Davidsen i Fagforbundet vil gjøre felles sak med Bondelaget og stagge markedskreftene. (Foto: Brita Buan)

Han talte til årsmøtet i Norges Bondelag i Loen fredag, og var opptatt av at vi i Norge må produsere mat.

- Jeg vil ikke komme i en situasjon der jeg kjøper maten ut av munnen fra andre. Om alle skal ha det noenlunde som meg, må de ha kontroll på sine egen landbruksareal og ha mulighet til å produsere sin egen mat. I dette ligger det et verdispørsmål, ikke bare et snevert matsikkerhetsspørsmål, sa Jan Davidsen.

Noe av det viktigste for å komme oss videre på jorda, er mat. I dag tenker vi for kortsiktig, mente Davidsen.

- Hvis vi skal ha en selveiende bonde i Norge, kan vi ikke legge det til rette for at store selskaper skal kunne kjøpe opp jorda. Vi må utvikle en politisk makt. Vi er grunnmuren i det norske samfunnet, sa Davidsen.

Folkemakta må styrkes
Han mente at den norske modellen er truet av kapitalkreftene, og at folkemakta må styrkes.

- Blandingsøkonomien trues av kapitalkreftene. Makt og kunnskap går ut av folkevalgte organer og inn i private selskaper. vi er opprørt over tiggerne i Oslo og andre deler av landet. Men det kunne vært oss, hvis vi hadde valgt andre løsninger. Det norske samfunnet er et samfunn folk i nød søker til, sa Davidsen.

I Stockholm er det opprør blant ungdom fordi de er fratatt våre løsninger, og opplever arbeidsledighet, nedlagte ungdomsklubber og dårligere kommuneøkonomi, påpekte han.

Entusiasme for våre barn
- Å skape entusiasme rundt valget, er ikke for de politisk partiene - det er for meg og for mine barn, sa Jan Davidsen.

Han var tydelig på at han ønsket fortsatt rødgrønn regjering, og at det ikke er rom for å la høyresida få prøve i fire år.

Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og Jan Davidsen i Fagforbundet mener at vi ikke kan eksperimentere med de verdiene som ligger til grunn for dagens norske samfunn. (Foto: Martin Jacob Kristoffersen)
Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og Jan Davidsen i Fagforbundet mener at vi ikke kan eksperimentere med de verdiene som ligger til grunn for dagens norske samfunn. (Foto: Martin Jacob Kristoffersen)
I debatten etter innlegget sa Lars Morten Rosmo, fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag, at trygg, sunn og nok mat på bordet vårt er en forutsetning for videre utvikling av en velfungerende velferdsstat. - Identiteten til de som bor i byene er det kulturlandskapet vi lager, sa Rosmo.

Leder Heming Olausen i Nei til EU viste til situasjonen i Europa, hvor 350.000 spanjoler kastet ut av boligene sine. I Athen stenges Rikskringkastingen fordi den var for oposisjonell. Foreldre i ren nød gir fra seg ungene sine. Skremmende fascistiske partier vokser fram.

- Norge bør gå inn med bilaterale midler for å hjelpe disse ungdommene til et liv. Norge er en del av IMF som krever at landene gjør det de gjør. Norge må ikke være en del av Titanic, men faktisk gå inn i solidaritet med disse ungdommene. Nei til EU har tatt et initiativ til dette, sa Heming Olausen.

GMO ikke svaret
Katrine Kleveland, leder i Bygdekvinnelaget og styremedlem i Norges Bondelag, sa at vi trenger allianser for å kunne si noe om matsikkerhet og matsituasjonen i verden.

- Vi har rett og plikt til å lage mat i Norge. Slik skal andre også ha det. Det er ikke GMO og verdensomspennende firmaer som vil gi mat til hver 6 som sulter, sa hun.

Jan Davidsen sa at åpne samfunn er en forutsetning for trygg mat. - Vi må ha produksjon og videreforedling i lokalsamfunnet. Vi har sterke distrikter. Maktforholdene og kommunestrukturen er viktig. Vi må påvirke politikerne hver dag, sa Davidsen.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier at vi skal ikke angre den 10. september på at vi ikke gjorde nok for å få mat og det som står på spill opp på på den politiske dagsorden.