Driftige bønder viktige for industrien
Leif Andreas Kvitvang (44) har tredoblet produksjonen siden han overtok gården for ti år siden. Han bidrar til at landbruket kan vise til en langt høyere effektivisering enn annet næringsliv. Samtidig holder han liv i en viktig del av norsk industri.
- Uten bønder og landbruk hadde det vært lite råvarer å bearbeide for den landbruksbaserte næringsmiddelindustrien, sier Kvitvang.
Denne industrien står for 16 prosent av norsk industris samlede produksjonsverdi, og har 15 prosent av alle sysselsatte – 35.000 i tallet.
Helt avhengig
- Norsk næringsmiddelindustri er helt avhengig av en norsk landbruksproduksjon. Vi har også behov for en viss beskyttelse og tollmur for å kunne opprettholde næringsmiddelindustrien på det nivået vi har i dag, sier administrerende direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og bio.
Leif Andreas Kvitvang leverer i år 310.000 liter økologisk melk til Tine, nok til å produsere 31.000 kilo hvitost. For ti år siden leverte han 110.000 liter melk.
Landbruket har de siste 15 årene hatt nesten dobbelt så høy framgang i arbeidsproduktiviteten som industrien, ifølge Statistisk sentralbyrå.
- Jeg har vært med på effektiviseringa, ja, fastslår melkebonden fra Sparbu i Nord-Trøndelag. Han er fortsatt alene om drifta. Kona Marthe har full jobb utenom gården, men deltar ved behov. I tillegg leies det inn noe hjelp.
- Da jeg var gutt, jobbet begge foreldrene, bestemor og en dreng på gården. Det setter utviklinga i perspektiv, sier han.
Ny teknologi
Effektiviseringa har ikke vært mulig uten investering i ny teknologi. Siden han tok over gården for ti år siden, har han investert for 5 millioner kroner på egen gård. I tillegg har han investert i nye, moderne maskiner sammen med andre bønder i et maskinlag.
Modernisert fjøs med melkerobot og delvis automatisert fôring gjør hverdagen lettere. Men arbeidsmengden har likevel økt. For eksempel krever det mer arbeid å drive gras- og kornproduksjon på 800 dekar enn på 350 dekar som han hadde før. Og med 40 kyr i stedet for 20, blir det flere kalvinger og mer dyr å ta seg av.
- Uten de investeringene som er gjort, er det ikke sikkert jeg hadde holdt på med melk i dag. Men det er viktig å tjene penger for å kunne forsvare investeringene, sier Kvitvang.
- Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i annonsemagasinet Verdier i mat, som var bilag til Dagens Næringsliv. Les hele magasinet her.