- Markedsordningene er avgjørende for et landbruk over hele landet, mener Asbjørn Helland.

- Grønt er ikke omfattet av markedsordningene, og da er bøndene fullstendig prisgitt varemottaker, i dette tilfellet Coop. I år har enkelte nordtrønderske bønder som leverer grønnsaker til Coop, fått beskjed om at de får redusert sine leveranser med opptil 60 prosent – og det etter at frø og planter er i jorda. Det er helt uforståelig, og viser hvordan systemet fungerer uten markedsordninger, sier Asbjørn Helland.

Et regjeringsoppnevnt utvalg la onsdag fram sin rapport om markedsregulering av jordbruksprodukter.

Ordningen omfatter alle produkter, unntatt grønnsaker og kylling. Målet med ordningen er blant annet å sikre bøndene avsetning for varene til lik pris over hele landet, og sikre forbrukere og industri tilgang på norske matvarer til en forutsigbar pris.

Fungerer etter hensikten

Et samlet utvalg konkluderer med at markedsordningene fungerer etter hensikten. Evalueringen påviser heller ingen negative effekter for forbruker eller for konkurransen i markedet.

Utvalget har delt seg i synet på hvordan markedsordninga skal organiseres framover. Et klart flertall vil opprettholde dagens ordning, eventuelt med enkelte forenklinger, mens et mindretall går inn for å avvikle ordninga slik vi kjenner den i dag.

- At bonden får levere varene sine, er helt avgjørende for satsinga framover. Samtidig sikrer ordninga forbrukerne og industrien tilgang på sikre, norske matvarer. Det er helt uforståelig at deler av utvalget vil ta vekk en ordning som fungerer etter hensikten, sier Asbjørn Helland.

I dag er samvirkebedriftene Tine, Nortura og Norske Felleskjøp markedsregulatorer, og det har vært reist kritikk mot at de har denne rollen, samtidig som de er aktør i markedet.

- Men systemet er sånn at det må være en stor aktør i markedet som har reguleringsansvaret. Uansett er det omsetningsrådet, der staten og andre aktører også sitter, som må godkjenne ordninger, og Landbruksdirektoratet er kontrollorgan. Dermed er det ikke slik at en markedsaktør kan sko seg på bekostning av de andre, sier Helland.

Landbruket har sagt seg åpen for å diskutere forbedringer i markedsordningene, men i sum fungerer de etter hensikten, og er avgjørende for at vi skal ha et landbruk over hele landet.

Uforståelig av Coop

I så måte blir eksemplet Coop en god illustrasjon på hvor ille det kan gå uten markedsordninger, mener Helland.

Coop har kuttet mer hos trønderske produsenter enn andre. I Trøndelag har produsentene fått et kutt på 60 prosent, mens det er kuttet 35 prosent på Jæren og 30 prosent på Østlandet. Ifølge Trønder-Avisa har Coop lagt ned lagre rundt om i landet og bygd opp et sentrallager på Gardermoen. Derfor ønsker matvaregiganten å konsentrere sin grønnsakproduksjon på Østlandet.

- Det er helt uforståelig at Coop avspiser sine produsenter i Trøndelag ved å redusere kontraktene med 60 prosent. Vi risikerer at forbrukerne i Trøndelag ikke får tilgang til grønt fra Trøndelag i sine Coop-butikker. Coop er også et samvirkeforetak, som eies av sine kunder. Coop har sitt utspring i samvirkelag og bygdene, men det virker som at eierne fullstendig har mistet styringa over organisasjonen, sier Helland.