Mære landbruksskole blir utbygd til en topp moderne skole og et kompetansesenter for landbruket i Nord-Trøndelag.

Et enstemmig fylkesting vedtok onsdag å bygge et nytt moderne melkefjøs med melkerobot til 23 millioner, ombygging av dagens melkefjøs til kjøttproduksjon og ammekyr, nytt redskapshus, ny varmesentral og riving av internat.

Samlet er investeringen på 44 millioner kroner, som fordeles over fire år fram til 2018.

Glad bondelagsleder

Leder Asbjørn Helland og organisasjonssjef Marit Haugen i Nord-Trøndelag Bondelag var til stede da fylkestinget behandlet saken onsdag.

- Satsinga på Mære er viktig for at vi skal oppretholde et aktivt landbruk i Nord-Trøndelag, sier bondelagsleder Asbjørn Helland.- Vi er svært glade. Dette forteller at fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag forstår betydninga av landbruket. Det er også gledelig at de legger den trønderske landbruksmeldinga til grunn for vedtaket. Der er målsettinga 1,5 prosent økning i produksjonen hvert år, sier Asbjørn Helland.

I tillegg til vedtaket om investeringer på Mære, åpner Val videregående skole i Nærøy et nytt, moderne fjøs fredag. Dermed er Nord-Trøndelag godt rustet til å møte utdanningsbehovet på videregående nivå i årene framover.

- Vi har fra før Kompetanseløft trøndersk landbruk, der også næringa satser på økt kompetanse, sier Helland.

- Hva betyr vedtaket i fylkestinget for landbruket i Nord-Trøndelag?
- I et høykostland som Norge, er kompetanse vårt største konkurransefortrinn. For Nord-Trøndelag er det spesielt viktig, siden landbruket er en stor nettoeksportør av mat. At vi klarer å opprettholde et aktivt landbruk, er viktig for verdiskapinga i fylket, sier Asbjørn Helland.

Bred politisk enighet

I fylkestinget var det stor enighet om å satse på Mære. Gruppeleder Tomas Hallem (Sp) roste fylkesrådet og komiteen, og gikk helhjertet inn for innstillinga. Det gjorde også partikollega Gunnar Alstad.

- Vi får et moderne gårdsbruk som vil være et utstillingsvindu for landbruksnæringa. Det er viktig for å nå målet om en årlig økning i matproduksjon på 1,5 prosent. Fylkesråden for utdanning og fylkesrådet har gjort en god jobb, sa Alstad.

Senterpartiets Tomas Hallem og Gunnar Alstad, og den øvrige oposisjonen, var raus med skryt til fylkesråd May Britt Lagesen og fylkesrådet for satsinga på Mære. (Foto: Mona Lindsetmo Jønvik, NTFK)

Torfinn Aas (Ap) sa det var gjort et planmessig og godt politisk arbeid helt siden forrige periode, da det ble vedtatt at trøndersk landbruksmelding skulle legges til grunn for den videre satsinga på landbruk.

Kjersti Tommelstad (SV) sa det var et spennende prosjekt. - Det er som et Kinderegg, utdanning, næring og utvikling i ett. Det blir nærmest et "mini-Ås" sa hun.

SV foreslo at det skulle vedtas å utrede en ny internatløsning, når det gamle hybelhuset blir revet. Sp støttet også dette forslaget, men det falt i avstemningen med 13 mot 21 stemmer.

Høyres Frode Revhaug var opptatt av at alle krefter nå må gå sammen og sørge for at planene blir realisert innenfor kostnadsrammen.

- Dette vil gi regionen et nasjonalt kompetansesenter, sa Revhaug.

Nasjonalt tyngdepunkt

Fylkestinget har tidligere fastslått at Mære landbruksskole skal være et kraftsenter for landbruksnæringa i Nord-Trøndelag. Nå følges dette opp med konkrete bevilgninger. Fylkesrådet påpeker at investeringene innebærer en klar prioritering av volumproduksjon innen melk, storfekjøtt og svin på skolen. I tillegg skal skolen fortsette sin matsatsing gjennom matnavet og satsing på energi og klima.

I saksframlegget går det også klart fram at Mære skal tydeliggjøre sin rolle som utviklingsaktør lokalt, regionalt og nasjonalt. Dette bør skje gjennom et formalisert samarbeid med Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).

- Ambisjonen er å utvikle steinkjermiljøet som ett av tre nasjonale tyngdepunkt for landbrukskompetanse, heter det i saksframlegget.