Jan Kåre Johansen i full sving med ciabattadeigen som er en deig uten gjær.
- Brødbaking handler om kjemi, fortalte Jan Kåre Johansen til kursdeltakerne på Mære landbruksskole i går. Sju damer hadde meldt seg på brødbakekurs under Økouka 2012. Alle fikk med seg mye ny lærdom hjem etter fem intensive timer på kjøkkenet på Mære Landbruksskole.

- Jo mindre gjær vi bruker, og jo lengre tid det tar, desto bedre blir brødene ernæringsmessig og på smak, fortalte kokken på Mære. Johansen påpekte at kursdeltakerne ikke måtte glemme det de hadde lært tidligere, men heller spe på med ny kunnskap, og mikse dette sammen.

- Rent baketeknisk er det en viktig forskjell mellom konvensjonelt mel og økologisk, og det er at det økologiske finmelet ikke er tilsatt askoninsyre (sitronsyre), så dette må tilsettes manuelt, fortalte Johansen til lydhøre kursdeltakere. Syren er med og gir bedre bakeevne. Dette gjelder i hovedsak fint hvetemel, fordi fint mel inneholder mye gluten.Ciabattadeigen kjevles og deles opp med pizzakniv.

Kursdeltakerne fikk innføring i temaet surdeig, der du begynner med en starter, som erstatter gjær, videre lager du en surdeig som så blandes inn i det som skal bli brøddeigen. - Alt handler om temperatur, og starteren må hele tiden mates, fortalte kokken som serverer sine brød i skolens kantine.

Under kurset fikk deltakerne prøve seg på baking, der både starter og fordeiger var forberedt av Johansen på forhånd. Det ble laget solsikkebrød, rugbrød, valnøttbrød, ciabatta og kanelsnurrer. Det ble både smaking og noe å ta med hjem. Flere av kursdeltakerne annonserte, at til helga skal de starte på prosessen med å etablere en starter, noe som tar en ukes tid.Tålmodighet skaper gode brød med helsegevinst.