Fabrikksjef Jan Tore Flak viser rundt styret i Nord-Trøndelag Bondelag på Norges største svineslakteri, som ligger i Steinkjer. Fra venstre: Trond Hodne, Flak, Asbjørn Helland, Marna Ramsøy, Anders Røflo og Erik Melting.
- Jeg er bekymret for at det ikke investeres i nye grisehus. I Trøndelag er mange grishus gått ut på dato. De holder kanskje i fem år til, men så er det slutt, sa Oddbjørn Kjelvik, fagansvarlig gris i region Nord i Nortura.

Han opplyste også at Nord- og Sør-Trøndelag har størst nedgang i semin, altså antall brukte doser semin på purker. I Nord-Trøndelag var det en nedgang på 550 doser i fjor, mens Rogaland økte med 780 doser.

Høy produksjonsavgift
For tida er det overproduksjon av svinekjøtt, og omsetningsavgifta ble økt til kr 1,90 fra nyttår. For en produsent som leverer 1.000 slaktegris i året, utgjør økninga et tap på 70.000 kroner i forhold til det normale nivået på avgifta. 

Selv om de langsiktige trendene var bekymringsfulle, står svineproduksjonen fortsatt sterkt i Nord-Trøndelag, som er landets nest største svineprodusent-fylke.

Norges største svineslakteri
Fylkesstyret fikk også en orientering om fabrikken på Steinkjer og en omvisning. Med sine 220 ansatte og planlagt slakting av 290.000 gris i 2013, er Steinkjer-fabrikken Norges klart største svineslakteri.

Det går unna på Norges største svineslakteri på Steinkjer. Der slaktes i snitt tre gris i minuttet.- Vi slakter 70.000 mer gris enn nummer to, og har 19 prosent av totalvolumet i Norge, opplyste fabrikksjef Jan Tore Flak.

Det store slaktevolumet innebærer i snitt 1.150 gris per dag - eller 3 gris i minuttet.

Nortura leieslakter også for Grilstad, noe som fungerer bra. 160.000 gris skjæres, resten sendes som hele slakt fra fabrikken. All foredling skjer ved andre anlegg.

Eneleverandør
- Vi er nå eneleverandør av koteletter, noe vi har jobbet for. Vi har ei effektiv linje, og vi får også utnyttet superkjøla, sa Flak.

Superkjøla har kapasitet på 100 tonn. Der kan kjøttet oppbevares inntil 14 dager før holdbarhetstida begynner å løpe. Kjøla er særlig funksjonell når kjeder setter i gang kampanjer og har behov for stadig tilførsel av store mengder ferskt kjøtt.

Fylkesleder Asbjørn Helland takket for omvisninga og sa at den hadde vært lærerik. - Vi har fått diskutert svineproduksjonens posisjon og fått en klar oppfatning av hvordan det ligger an, sa Helland.