Vi vant kampen om pengene

Av Turid Stalsberg,
  • Tips en venn om denne siden

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, kom til Bø Hotell tirsdag kveld. Drøyt 30 personer fikk høre hans betraktninger rundt årets jordbruksoppgjør.

Fylkesleder Aslak Snarteland ønsket velkommen. «Det begynnner å bli en tradisjon at du tar turen til Telemark i slutten av mai» sa han til Bartnes. Det ER vel blitt en tradisjon repliserte Bartnes og håpet han ble invitert neste år også.

Bartnes åpnet med å si at tilbudet vi fikk var et godt svar på et godt krav.  Litt her og litt der er og en passende beskrivelse sa han. - Vi vant kampen om pengene, men vi tapte kampen om struktur. Endringene fra 2014 begynner å vises, men å snu dette har vist seg å være vanskelig sa han.

Hovedprioriteringer
                unngå økte inntektsforskjeller mellom jordbruke tog andre grupper 
                styrke grøntnæringa og korn øko
                styrke distriktene
                skattelette gjennom økt jordbruksfradrag

Det var en engasjert forsamling som hørte på Bartnes, mange benyttet muligheten til å stille spørsmål og komme med kommentarer. Markedsbalanse, kornøkonomi, areal som går ut av produksjon, problemstillingene i melkemarkedet og struktur var temaer som ble diskutert.

Det var ikke bare telemarkinger som hadde tatt turen til Bø Hotell. I tillegg var medlemmer fra nabofylkene invitert. Fra Aust-Agder møtte fylkesleder Knut Erik Ulltveit og fylkesstyremedlem Frank Sigvaldsen opp.


f.v: Frank Sigvaldsen og Knut Erik Ulltveit tar gjerne turen fra Agder til Bø.

       
Gode diskusjoner i pausen

Årets lokallag!

Gjerpen og Solum Bondelag kåres til årets lokallag i Telemark for en aktiv innsats i 2019. Vi gratulerer!

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Storfe

Klimaendringer og selvforsyning

De første som vil merke konsekvensene av et klima i endring er bøndene. Selv om et varmere klima kan skape en lengre vekstsesong i Norge, vil utfordringene knyttet til endringer i klima overskygge eventuelle nye muligheter.

Si din mening!

Nå er tida for å komme med innspill til årets jordbruksoppgjør. I Telemark arrangerer bondelaget tre regionmøter som er starten på studiearbeidet som lokallaga gjør i forkant av jordbruksforhandlingene. Disse møtene er åpent for alle.

Kurs for samarbeidende regnskapskontor

Regnskapskontor med samarbeidsavtale med Bondelaget blir en gang i året invitert til skattekurs. Her blir de oppdatert på endringer som er viktig for landbrukskundene. I Telemark var 75 deltagere samlet på Straand Hotel i Vrådal 28. – 29. november.

Tillitsvalgte samlet i Vrådal

Telemark Bondelag holdt sitt ledermøte 22. – 23. november med lokale tillitsvalgte og gjester, i alt 43 hadde tatt turen til Straand Hotel i Vrådal.

Lær mer om grovfôr!

Utnyttelse av norske gras- og grovfôrressurser er et viktig satsingsområde. Grovfôret er i fokus og det har blitt gjort mye erfaringsbasert forskning de siste åra. Konklusjonene er blant annet at bondens økonomi kan styrkes gjennom mer og bedre grovfôr. Bli med på fagdag om grovfôr 2. oktober.

Våre samarbeidspartnere