Prisøkningen må komme som en sum av

  • Økt målpris på om lag 50 øre
  • 50 øre som effekt av å flytte deler av PU-ordningen over på statsbudsjettet
  • Innføring av et nytt grunntilskudd melk på 50 øre.

Tines forslag til målpris må legges til grunn. Er denne mindre enn 50 øre, må det nye grunntilskuddet økes tilsvarende, slik at summen uansett blir 1,50 kroner per liter i økt melkepris til produsent.

Prisen på melk i markedet må ikke bli for høy. Prisøkning kan gi konsekvenser for framtidig struktur både i melkeproduksjonen og i meieriindustrien. Vi risikerer å miste store salgsvolum både i butikk og til næringsmiddelindustri om prisen blir for høy. I dag går om lag en fjerdedel av norsk melkevolum til industri som lager bearbeida landbruksprodukt, som for eksempel pizza. Hvis økt pris fører til at disse velger import framfor norsk ost og melkepulver, taper vi store volum og får mindre sjølforsyning.

Selger vi mindre melk, trenger vi færre produsenter. Mindre melk til meieriene gjør det aktuelt å legge ned anlegg. Vi kan fort ende opp i en diskusjon om vi fortsatt kan ha melkeproduksjon i hele landet.

Enkelte tar til orde for at økt melkepris er viktigere enn å opprettholde volum. Årsmøtet i Telemark Bondelag er ikke enig. Målet må være å opprettholde volum samtidig som vi styrker økonomien i melkeproduksjonen. Volum er viktig for å oppfylle landbrukspolitiske mål som landbruk over hele landet og økt sjølforsyning.

Vi skal ikke gamble med norsk melkeproduksjon ved å teste ut om økt pris gir mindre salg. Mister vi markedsandeler er det ikke sikkert vi får dem tilbake om prisen settes ned igjen. Vi må ha forutsigbarhet, både for bonde og industri..

Resultatet av en for høy pris i markedet kan være færre norske melkeprodusenter, økt import og mindre sjølforsyning.
 

Årsmøtet i Telemark Bondelag 16. mars 2024