Turen startet på Nortura Hærland, hvor styremedlemer fra Østfold Bondelag og Østfold Bygdeungdomslag ønsket ungdomspolitikerne velkommen til en spennende og lærerik dag.

På programmet videre står presentasjon av Norturaanlegget, og hva dette selskapet bidrar til av innovasjon og verdiskaping ved fabrikksjef Lars Ove Flaten.

 

 

 

 

Deretter fortalte veterinær Anja Fyksen Lillehaug fra Norges Bondelag om verdien av og holdningen til dyrehelse og dyrevelferd i Norge og landene rundt oss. Dette engasjerte forsamlingen. Interessen for temaet var stort og praten rundt dette gikk langt inn i lunsjen som vi inntok på Bamsrudlåven.

 

 

 

Etter en nydelig kyllinggryte med lokale råvarer toppet vi det hele med Bamsrudlåvens egen is og eplesorbet. "Mmmm" var kommentaren fra fornøyde ungdommer. Dagens unge eiere og drivere av Bamsrudlåven Elin, Jens og Ida fortalte om den tradisjonelle egg- og kornproduksjonen som danner det økonomiske grunnlaget for drifta og deres nysatsinger innenfor selskap, honning, gamle kornsorter, gårdsbutikk og ikke minst utvikling av ulike isprodukter. Deltakerne fikk en kort omvisning i gårdens isproduksjonsanlegg før de fylte sekkene med lokale produkter fra gårdsbutikken. 

 

 

Ferden gikk videre til kalkun-, ammeku- og kornprodusent Einar Solerød i Eidsberg. Einar fortalte at han for bare få år tilbake fulgte drømmen og kjøpte seg gård på det åpne markedet. Han er nå nybakt far og viste engasjert fram sin produksjon til fasinerte ungdommer. Ikke minst var det stas å få "kjøre" traktor for første gang. 

 

 

Etter en lengre busstur med orienteringer om landskap, betydningen av det som de så var dyrket langs med bussruten, klimaet påvirkning på vår hverdag osv endte dagen hos snekker og gründer fru Stine Marie Bjørnstad i Degernes. Under kunstnernavnet Fru Blom har Stine utviklet sin teft og designkompetanse til å bli en arbeidsplass for seg selv, familien og flere med. Hun trollbandt deltakerne med sin optimistiske inngang til de muligheter som finnes i livet og oppfordret dem til å tørre å ta utradisjonelle valg og ikke minst følge sine drømmer.

Før ungdommene reiste hjem proppfulle av ny kunnskap om Østfoldlandbruket oppfordret Østfold Bygdeungdomslag dem til å bli med på årets landsstevne på Kalnes fra 17. - 22. juli. Tilbudet om en mengde kjente orkestre, aktiviteter og ikke minst "sjekke"muligheter fristet nok noen av deltakerne.