Unge Venstres leder Sondre Hansmark langer ut mot det han mener er en egoistisk norsk landbrukspolitikk. Hensiktene hans behøver jeg ikke spekulere i, men innlegget hans bærer preg av en gammeldags og teoretisk ide om at frihandel skal redde verden. 

Realiteten er at verdens fattigste land, også kalt MUL-landene, allerede har toll- og kvotefri markedsadgang for alle varer til Norge og andre industrialiserte land. Det samme gjelder øvrige lavinntektsland med mindre enn 75 mill. innbyggere. Ifølge Hansmarks logikk burde disse landene allerede vært storeksportører av mat. Slik er det ikke. Tvert imot er det en liten gruppe industrialiserte land som skor seg på storstilt eksport av mat.

Fem land står sammen med EU for 70 prosent eller mer av mateksporten i verden i dag. Hansmarks oppskrift med økt frihandel vil gi store fortrinn til land og mulitnasjonale selskaper som har en industrialisert matproduksjon. Disse eksporterer både til i-land og til fattige land som sliter med å bygge opp egen matproduksjon.

Motsetningen Hansmark trekker opp mellom norsk landbruk og matproduksjon i de fattigste landene blir kunstig all den tid Norge i forsvinnende liten grad kan produsere aktuelle eksportvarer fra Afrika slik som bomull, kaffe, te, kakao, frukt og grønnsaker og planteoljer. Redusert norsk matproduksjon vil i all hovedsak bli erstattet av varer fra industrijordbruk i EU, USA, Australia og Brasil.

Hansmarks løsning; mer liberalisering, redder verden like lite som norsk landbrukspolitikk svekker de fattigste landenes mulighet til å brødfø seg selv. På et punkt vil jeg likevel gi Hansmark rett; Norsk landbrukspolitikk er bra for Norge. For hele Norge.

Landbrukspolitikken vår er en forutsetning for at vi på en liten og spredt matjordressurs har klart å bygge opp et landbruk og en infrastruktur for videreforedling av norsk mat som i dag utgjør Norges største fastlandsindustri. På Vestlandet skaper matjorda vår grunnlag for hundrevis av arbeidsplasser innen meieri, slakteri og annen matforedlingsindustri. I tillegg etablerer stadig flere bønder egne REKO-ringer for utsalg av lokalmat.

Verdens beste ost lages av melk fra kyr som bor og beiter i Fana. Eplene våre er i verdensklasse og jeg er helt sikker på at stadig flere vil oppdage at Hardanger-sideren vår slår den franske champagnen ned i støvlene. Ønsker Hansmark eller noen av hans partifeller å se og lære mer om hvor den fantastiske vestlandsmaten vår kommer fra, er de herved invitert hjem på gårdstunet mitt.

Venstre har flagget at de vil ta tilbake distriktsprofilen sin. Det håper jeg de klarer. Et godt sted å starte for Hansmark vil være å verdsette politikken som skaper liv i bygda.

Bodhild Fjelltveit, sauebonde på Fjelltveit i Bergen, og styremedlem i Hordaland Bondelag.

Les også innlegget: Skivebom om landbruk, av Kari Jordal fra Senterungdommen.