Artikkelen er skrevet av Agnar Klungland og sto på trykk i Agder Flekkefjords Tidende, mandag 19. oktober.
(Alle foto: Finn Aasheim)

Kaspar Stordrange er av landbrukets mest trofaste slitere. Ennå driver han på tidlig og seint som en ungdom. Han har 30 år bak seg som leder av Nes Bondelag og stiller til gjenvalg på årsmøtet om kort tid! Kaspar fortalte da han som 17-åring begynte på saga til Hans Lilledrange, siden ble det båtbyggeri og Slippen, alltid arbeid kombinasjon med gardsdrift.

Ordfører Jan Sigbjørnsen la i sin gratulasjonstale vekt på den nære tilknytning Flekkefjord har til landbruksnæringa bl.a. med tømmereksport av eik. Han er selv 3. generasjon pølsemaker i byen. Han kjenner husdyrholdet i distriktet fra tiden han var sjåfør i familiens slakterforretning og transporterte dyr til slakteriet.

Det var hilsener bl.a. fra Vest-Agder, Flekkefjord og Sirdal Bondelag. Bøye Prestegård gav et tilbakeblikk på jordbrukets utvikling i nabokommunen til Flekkefjord, og senere del av den.

I dag er det bare Kaspar Stordrange som driver med melkekyr av i alt 11 bruk som er i drift, men mange leier ut jorda på garden. Nes har i dag 28 kyr, i 1875 var det 102 bruk i drift i Nes med 280 kyr og 637 sau, i 1977 23 bruk md 54 kyr, 358 sau. I tillegg kommer betydelig kyllingproduksjon på Glendrange. Historien viser en betydelig tilbakegang og en kamp fra bondelagets side og ikke minst Kaspar Stordrange om å ta vare matjord. Han stod også i bresjen da kampen raste om Selura som drikkevannskilde for byen. Jordbruk i nærhet til by gir lett konflikter.

På jubileumsfesten var det de positive sider som ble dratt fram. Svein Grønsund viste interessante bilder og fortalte fra gamle Nes fram til i dag. Nes Bondelag er en bærer av det grunnleggende i samfunnet, av kultur og virksomhet.
Ekstra stas på 150 års festen var utnevnelsen av Kaspar Stordranger til æresmedlem. Diplomet han fikk er signert av leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og generalsekretæren i Norges Bondelag, Per Skorge.

Ved overrekkelsen la nåværende fylkesleder i Vest-Agder, Tor Erik Leland, vekt på Kaspars hele 30 år som lokallagsleder, alltid godt humør, aktiv deltakelse på fylkeslagets arrangementer og aksjoner, hans store engasjement for jordvern og hans arbeidslyst og arbeidsglede på egen gård. 80-åringen viser ingen alderdomstegn.

Jubilanten selv kom med gave til alle festdeltakerne og medlemmene: en flott glassvase med inskripsjon.

Flekkefjords ordfører Jan Kristensen holdt hilsningstale til 150-årsjubilanten Nes Bondelag

Fylkesleder i Vest-Agder Bondelag, Tor Erik Leland, overrekker diplomet som bekrefter at Kaspar Stordrange nå er æresmedlem i Nes Bondelag

Kaspar hadde sørget for varige minner fra jubileet. Ett eksemplar til alle medlemmer og til gjestene på festen.