Av Frank Sigvaldsen - leiar av Froland Bondelag:

En ny frolending - og en ny samvirkebonde. ( foto: Sigvaldsen )Det er nok ett spørsmål som mange «vanlige folk» tenker for seg selv innimellom, men gjerne i en negativ setting, for eksempel under jordbruksforhandlingene hvis bøndene markerer seg litt.

Du setter deg ned på fredagskvelden etter en lang arbeidsuke.Den møreste biffen er stekt, fløtegratinerte poteter, gulrøtter, broccoli og kanskje ett glass rødvin står på bordet.

Så, hvor mange bønder trenger vi egentlig?

I kveld hadde du trengt en kjøttprodusent, for å produsere biffen din.
Du hadde trengt en melkebonde, for å produsere fløte til gratineringen og smør til å steke biffen i.
Du hadde trengt en potetbonde som kunne dyrket potetene.
Du hadde trengt en bonde som produserer løk, for å sette ekstra smak på de fløtegratinerte potetene. Og til å ha ved siden av biffen.
Du hadde trengt en bonde som produserer gulrøtter og en bonde som produserte broccoli.
Og du hadde trengt en bonde til å dyrke druer til vinen din.

Vi trenger altså 7 bønder for å gjøre dette måltidet mulig. Og 6 av de er norske!
Alle med en unik kunnskap og ett brennende engasjement for det de driver med.
Mange av de er i, eller har vært i, en situasjon hvor de har pantsatt alt de eier og har for å gjøre dette måltidet ditt mulig. De jobber lengre dager enn de fleste i perioder for å sikre kvalitet og mengde av det de driver med, for at du skal få mat på bordet hver dag.

Så du har kanskje flere bønder enn engler med deg i hverdagen….