Av Erik Fløystad - fylkesleder i Aust-Agder Bondelag

Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte før helgen tall som viser at bondens inntekt har  økt vesentlig. Ser man nærmere på de aktuelle tallene er det fremdeles  liten grunn for den norske bonden til å juble uhemmet . Tallene som kommer fram i undersøkelsen er nemlig  bruttotall.
Viktigste grunn til  denne økningen i bondens inntekt er at stadig flere yrkesbrødre må hente en stadig større del av inntekten som lønnsinntekt utenfor gården.
En annen viktig forklaring er at mange har investert i håp om at de  fortsatt skal kunne leve av gården. Renteutgifter er ikke tatt med i dette oppsettet, men renteinntekter er derimot tatt med! Næringsinntektene, for de aller fleste produksjonene, står omtrent på stedet hvil. Jeg synes det er skremmende at et antatt seriøst organ som SSB kan presentere et slikt vrengebilde av virkeligheten. Jeg forventer at ansvarlige politiske myndigheter retter opp de feilinntrykk dette medfører, hvis ikke må dette, i høyeste grad, være en villet politikk.
Landbruksnæringen kan ikke framskaffe mer mat ved at det legges ned mindre arbeid på hvert bruk.  Dette er heller ikke mulig uten at det jevnlig investeres i nye driftsbygninger, nye maskiner – og ny redskap.