Aktivt Skogbruk-kursene er et viktig virkemiddel for å motivere og rekruttere ny faglig kvalifisert arbeidskraft inn i skognæringa.Aktivt Skogbruk-kursene er et viktig virkemiddel for å motivere og rekruttere ny faglig kvalifisert arbeidskraft inn i skognæringa.
Foto: Jens Arild Kroken

Aktivt Skogbruk er et landsdekkende tilbud om skogbrukskurs. Tilbudet er myntet på skogeiere, skogsarbeidere og skogsmaskinførere.

Kursene er også aktuelle for andre grupper som benytter skogbruksredskaper, enten i sitt arbeid eller på fritida. Det er det ledende fagtilbudet innen desentralisert opplæring i skogbruket, nært deltakernes hjemsted eller på arbeidsplassene. Kurstilbudet har vært et av skognæringas viktigste redskaper for å rekruttere og skolere høyt faglig kvalifisert arbeidskraft.

I Aust-Agder har kurstilbudet eksistert helt siden oppstarten i 1977. Fylket har i hele denne tidsepoken hatt en bra kursaktivitet med et gjennomsnitt på ca. 45 kurs i året.

Diagram over antall kurs per år i regi av Aktivt Skogbruk i Aust-Agder.

2014 har vært et godt gjennomsnittsår for kursserien. Det utmerker seg med flere lange 52,5-timers kurs i skoleverket. En aktiv satsing på valgfag skogbruk i ungdomsskolens 10. trinn har slått godt til i flere kommuner. Den høye aktiviteten over tid skyldtes i hovedsak et meget dyktig og velrenommert instruktørkorps. Instruktørene har tilført kursene høy faglig kvalitet. De har alltid mottatt gode kurskritikker og tilbakemeldinger. I tillegg har skogbruksnæringa i fylket hatt kursserien som et prioritert virkemiddel i ulike satsninger og strategier.

I 2014 var aktiviteten spesielt høy i Birkenes og Lillesand kommuner. I Lillesandsposten 13.01.2015 uttaler skogbruksrådgiver Nils Kåre Belland at det satses på omfattende kursvirksomhet gjennom Aktivt Skogbruk-tilbudet for å styrke kunnskapen til skogeierne. Skogeiere og andre interesserte får tilbud om kurs i alt fra praktisk vedlikehold av motorsag, sikker hogstteknikk til teoretisk informasjon om smart bruk av skogfond og annen økonomisk prioritering.

– Sånn som det har blitt, driver verken kommunen eller skogeierforeningen med veiledning lenger. Dagens skogeiere er en annen type enn tidligere. De har et fjernere forhold til praktiske gjøremål i skogen. De har kanskje gått andre veier og ikke deltatt så mye i skogsarbeid, men etter at de har tatt over skogeiendommen får de bruk for ny kunnskap, sier Belland.

foto: øystein moi