Bildet viser leder i Vestfold Bondelag Hans Edvard Torp som svarer i Tønsberg Blad i går.

Nei, vi påstår heller ikke at alle forutsetninger er helt presise. Men presisjonsnivået er heller ikke det viktigste. For trenden er krystallklar. Resultatet blir en kraftig svekka lønnsomhet og mindre norsk produsert mat.

Jeg er glad for at Høyre sier de vil øke matproduksjonen og ha et landbruk over hele landet, men da programforslaga endres på vesentlige områder.

Grovt sagt får bonden i dag inntekta fra markedspriser (2/3) og budsjettoverføringer (1/3). Og det er kun ca 1,4 % (13,8 mrd.)av statsbudsjettet som går til jordbrukbruk.

Budsjettoverføringene er helt nødvendige i et land med så forskjellig forutsetninger for matproduksjon Men dette er vi ikke alene om, alle vestlige land, og særlig EU har dette.  Dessuten  bidrar det til å holde matprisene nede.

Prisfall og skattelette?
Et sentralt element i beregningene er et prisfall på 10 %. Gitt Høyres standpunkt om reversering av tollendringer og sterkere WTO-tilpasning, signaler om lavere kraftfôrpris og senket kornpris, endringer i konsesjonsregelverket og markedsregulering, så er et prisfall på mer enn 10 % kanskje mest sannsynlig. I alternativt budsjett for 2013 foreslår Høyre å kutte 1,5 milliarder i overføringene. I sin alternative melding sier Høyre at .. ”Det er realistisk og nødvendig gradvis å redusere overføringsnivået til jordbruket”. Det tyder på at de ikke har tenkt å stoppe med årets kutt i budsjettene.

Nedgang i både budsjett og markedsinntekter skal ifølge Høyre møtes med skattelette. Og jeg gir gjerne ros for flere gode tiltak her. Men Flåtten overselger sterkt effekten av de 800 mill.,da det kun er ca. halvparten som kommer den aktive bonden til gode. Dessuten er effekten av skattelette  sterkt avhengig av at en har inntekt å skatte av.

Da står vi igjen med effektivisering av landbruket. Vi har sikkert litt mer å gå på, men vi må være klar over at vi har de siste 10 åra hatt en produksjonseffektivitet på 5-6 % årlig! Ikke mange andre næringer matcher den.  Og sjøl om færre driver større – blir det aldri «Jarlsberg- gårder» av det. Arealene ligger spredt i Vestfold – tenk da på hvordan resten av landet ser ut.

Bruksnedgang
Flåtten bruker nedgangen i antall gårdsbruk som argument for at norsk landbrukspolitikk må endres, og som begrunnelse for Høyres endringsforslag.  Ja,vi er også bekymra for den utviklingen, men mener at medisinen Høyre foreslår bare vil forsterke utviklingen. Også av store, rasjonelle svin og korn gårder.

13 mrd og 2600 ansatte
Norges Bondelag er opptatt av å få på plass en politikk som gir økt matproduksjon, med et aktivt landbruk i hele landet og utnyttelse av norske ressurser. I Vestfold driver vi en offensiv matproduksjon til langt flere enn egen befolkning. Vi legger grunnlag for en næringsmiddelindustri med over 2600 ansatte og verdiskaping på over 13 mrd.

Nedskjæringer og kutt sprer ikke optimisme, og vi utfordrer  Flåtten og Høyre til å komme med tiltak som skaper vilje til satsing og trygghet for rekruttering. Det er bra at Høyre vil begrense byråkratiet og legge forholdene til rette for næringsutvikling. Men grunnlaget for næringsdrift må være lønnsom produksjon. Vi imøteser en konstruktiv debatt.

Hans Edvard Torp

Fylkesleder Vestfold Bondelag.