Trine Hasvang Vaag under foredraget på årsmøtet i Vestfold Bondelag på Gjennestad torsdag.
 
 
Regjeringa må ikke se på Bondelaget som en garantist for avtale – en slags nødhavn, vi vil sette klare grenser for hva vi kan godta. 
Utfordringen er å skape et bedre politisk grunnlag for at regjeringa vil komme næringa i møte.
 
Forhold med betydning for forhandlingsklimaet
 Situasjonen for tollvernet. En overgang til prosenttoll i forbindelse med statsbudsjettet for 2013 bedrer muligheten for å ta ut pris i markedet.
 Finanskrise internasjonalt og økonomisk situasjon nasjonalt, inklusive kostnadsutviklingen
 Utvikling på verdensmarkedet for mat og matvarepriser, med store tørkeproblemer i USA og andre steder
 
Vaag var ellers innom "distiktsgruppa" satt ned i fjorårets jordbruksforhandlinger som hadde som mål å finne midler for å demme opp for negativ utvikling i deler av Agder og Telemark, kyst- og fjordstøkene på Vestlandet, Nord norge og fjellområdene i Sør-Norge. Spørsmålene blir da om en skal målrette tilskudd til vanskeligstilte områder, øke satsene for distriktstilskudd generelt eller foreta en kombinasjon. Bondelagets representanter i arbeidsgruppa har en særmerknad om at friske midler må til, i det omfordeling ikke ønskes.

Trine på talerstolen - Til høyre nestleder Harald Lie og org.sjef Vidar P. Andresen

Bondevenner
Aktuelle kandidater til ”bondevenner” – kan være nokså ”vanlige folk” som vi vet har et positivt forhold til landbruket, mat og bygdeverdier. Fint om de er litt kjente i bygda.

Poenget er at utdelingen skal være interessant for lokal presse og media. Hvis vi kan få de vi utnevner til bondevenner til å slutte seg til en erklæring om økt norsk matproduksjon og satsing på landbruket – er det bra.

Fjøstid: Inviter folk flest til å se og lære mer om hvordan landbruket fungerer gjennom nettet. Dette synliggjøres bl.a gjennom annonser på trikk og bane/buss i Oslo.

De som velger å være aktive på nettet, inviteres til å bli trukket ut til å besøke en virkelig gård. De utvalgte personer kan komme på fjøsbesøk og få vite mer om hvordan det er å være bonde. Dette kan være en variant av ”åpen gård” hvor flere inviteres til å komme. Aktiviteten synliggjøres på nett og sosiale medier gjennom deling, bilder osv, sa Trine Hasvang Vaag bl.a i sitt innlegg. Hun er egentlig Bærumsjente som har flyttet til Snåsa og driver melkeproduksjon sammen med mannen etter å ha overtatt en familiegård.