Mandag 19. mars ble det markert at vi passerte 5 millioner nordmenn. Allerede om 16 år kan vi i følge SBB være enda 1 million flere mennesker her i landet. Landbruksmeldingen slår fast at norsk matproduksjon skal øke i takt med befolkningsveksten, det betyr en vekst på 20 prosent på 20 år. Vi har de siste årene vendt oss til at mat og energi er ressurser som øker i mengde og faller i pris. Med klimaendringer, befolkningsvekst og finanskrise er det ingen selvfølge lenger, og det er helt avgjørende å legge til rette for økt produksjon av jordbruksvarer basert på norske ressurser.

Det viktigste virkemiddelet for å øke matproduksjonen i Norge, er inntekt. Det slår også meldinga klart fast.
-Det må være økonomisk interessant å drive med jordbruk. Gapet i inntekt mellom bønder og andre grupper må reduseres. Økt inntekt er også en av de viktigste forutsetningene for å sikre motiverte og dyktige ungdommer til landbruket, sier Hans Edvard Torp, leder i Vestfold Bondelag.

-Det er positivt at næringskomiteens flertall med KrF slår så klart fast at norsk matproduksjon basert på norske ressurser skal økes. Både på jordvern og når det gjelder investeringsmuligheter er meldinga lite ambisiøs. Vi mener regjeringa burde gått for KrF sine forslag når det gjelder inntekt og fondsordninger. Det ville gitt næringa større trygghet framover og vært gode bidrag til å nå måla i meldinga, fortsetter Torp.

Han synes det er alvorlig at H og FrP foreslår virkemidler som virker i stikk motsatt retning av det de setter opp som målsettinger. -Høyre og FrPs merknad om å legge forhandlingene til budsjettprosessene er et virkemiddel som vil svekke norsk matproduksjon.

Marsjordre til Vestfoldbøndene
I meldinga sies det at man i så stor grad som mulig må opprettholde og videreutvikle kornproduksjonen på de beste arealene. Næringskomiteen viser til at produksjon av bær og grønnsaker er en viktig del av norsk landbruksproduksjon og står for en vesentlig del av verdiskapinga i jordbruket. Komiteen mener produksjonen om lag bør dekke dagens andel av forbruket av poteter og grønnsaker i de periodene det er tollvern. -Dette er en utfordring som Vestfoldbøndene vil følge opp, kan Hans Edvard Torp forsikre om. 

-Men dette forutsetter at Vestfoldsamfunnet ”skjønner” at matjorda er bøndenes næringsarealer. Fremtidig boligbygging og utlegging av nye næringsområder må derfor legges på fjellknauser, avslutter Torp med klar adresse til de som styrer arealplanleggingen i fylket.

Av Vidar Andresen