I dag og i morgen er holdes årsmøtet i Norges Bondelag i Lillestrøm. I leders tale, fremhevet Bjørn Gimming lokallagas arbeid. Som eneste lag trakk han spesielt fram Tjølling Bondelag! Bjørn løftet fram et godt engasjement og viste spesielt til bondetrimmen.

Inger Synøve var først ut i generaldebatten, hun startet med å vise til et bilde på storskjermen. -Denne flokken her er mine kuer, de har beitesesongen sammen. De er en flokk. En flokk betyr en ansamling av individer som opptrer sammen, passer på hverandre og hverandres kalver. De er ofte uenig om hvem vei de skal gå, men nå de først er i bevegelse er alle med.

I dette rommet er vi mange forskjellige mennesker, vi kommer fra forskjellige steder, har forskjellig produksjoner, noen driver stort og noen driver smått. Forskjellige helse både psykisk og fysisk, forskjellig alder og ikke minst forskjellig kjønn. Vi er selvstendig næringsdrivende og velger svært ulike måter å drive på etter kunnskap og gårdens ressurser. Men vi er her alle av samme grunn vi vil det beste for norsk landbruket og den norske bonden. 

Har dere noen gang tenk over hvorfor dere er medlem av bondelaget? Hvem bondelaget er for? Vi i Vestfold bondelag hadde en diskusjon om dette på styremøte og vi vil løfte litt tanker rundt tema.

Vi ser en vridning mot et mer melketungt bondelag og er bekymret for utviklingen. Vi i Vestfold har lite melk, bare 1% av landets volum, men vi har 22% av landets matkorn og 25% av landets grønnsaksproduksjon. Driver man med melk, grønt, gris, and, korn eller andre produksjoner i Vestfold har vi utvalg som skal ta vare på alle og som igjen gir anbefalinger til styret i forskjellige saker gjennom året. Vestfold har høyest organisasjonsgrad i landet!

Bondelaget skal være for alle, uansett produksjon må vi være svært oppmerksomme på at alle blir hørt. Vi er helt enig i at melk er viktig for landbruket i Norge og svært fornøyd med at melk fikk et løft i årets oppgjør. Årets oppgjør er et godt eksempel på at forhandlingsutvalget prioriterte melk høyt selv uten en melkeprodusent i utvalget. Dette er meget bra.

Med det enorme mangfoldet vi har i Norge er det viktig at ikke alle styrerepresentanter representer en produksjon eller et områder. Viktig å tenke over at ingen produksjoner er viktigere enn andre. Alle er opptatt av at sin egen produksjon, størrelse og distrikt skal bli hørt og sett i bondelaget. Dette er bra fordi da er bondelaget viktig for folk, men det er en balanse, vi må derfor ha fokus på ulike produksjoner på de vi velger inn i styret og folk som klarer å tenke på alle.  

Landbruket i Norge er svært variert og det er fascinerende hva dette landet har, fra meg med en utradisjonell produksjon med ammeku midt mellom god kornjord i Vestfold, til 9 dyktige bønder som driver med asparges, til sprudlende Gøril i Vestland som driver med melkegeit midt i en bratt bakke.

Vi er alle en del av bondelaget.  Ingen er mer verdt enn andre selv om vi driver forskjellig, tjener forskjellig eller jobber ulikt antall timer.

Så tilbake til flokken bak meg her.  De har skjønt hva som funker når de skal leve sammen. De har skjønt at hvis de opptrer i flokk er de tryggere, sterkere og bedre rustet hvis det kommer farer.

Vi må stå sammen, jobbe for at bondelaget skal favne alle. VI må være rause med hverandre og ikke misunnelige på hverandre. Skal vi få til dette må alle bli hørt, avsluttet Johnsen.