Skarp kniving i politisk kokkekamp
Det rødgrønne laget jublet for tidlig. Det ble blå seier i den politiske kokkekampen på Torget i Steinkjer .
Etter en «prøveavstemning» blant publikum, jublet det rødgrønne regjeringsalternativet for klar seier. Men da matrettene var ferdige og dommerne hadde avsagt sin dom, var det blått lag sin tur til å juble.
- Vi tar tapet med fatning. Vi slår dem i neste runde – 9. september, sier Senterpartiets Hege Nordheim-Viken, som synes dette var en artig oppvarming til valgkampen.
Kokkekampen var et populært innslag under Bondens Marked og landbruksmarkeringa i regi av Bondelagene i Steinkjer og Nord-Trøndelag Bondelag.
I flott vårsol strømmet folk til Torget, og de sto som sild i tønne. Anslagsvis 1000 mennesker var innom i løpet av de fire timene markedet varte. Til og med statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen besøkte Bondens marked, møtte Bondelaget og slo av en prat med folk.
Med Brød & Cirkus-kokk Trond Asgeir Lyngstad som mentor, fikk de to lagene i oppdrag å tilberede en hovedrett med honning-glaserte svinemedaljonger, smørdampet grønnsaker og potetstappe – på gasskomfyr. Ingrediensene var hentet fra tilbyderne på Bondens Marked.
Politikerne jobbet ikke bare under tidspress. De måtte også gi intervju underveis til både lokal-tv og konferansieren, og publikum fulgte dem med argusøyne.
- Hva er det viktigste å jobbe for når du kommer på Stortinget, spurte konferansier Tove Hatling Jystad.
- At det skal lønne seg å produsere mat. Og vi må sikre gode kompetansemiljø, svarte Ingvild Kjerkol, Aps førstekandidat, mellom grytene.
Dommerpanelet besto av tre kritiske journalister, som er vant til å vurdere politikernes innsats – om enn på andre områder enn kokkekunst.
- Kjøttet er avgjørende. Det skal ikke være for mye stekt, og ikke tørt. Ett lag peker seg ut. Det blir seier til blått lag, sa Elin Sofie Lorvik fra Trønder-Avisa.
Og det blå laget, som besto av Elin Agdestein, Gunnar Viken, begge Høyre, og Åste Marie Lande Lindau (KrF), var svært fornøyd med seieren.
- Dette var veldig artig. Vi har flotte råvarer, og det er litt av vårt fortrinn i Nord-Trøndelag. Interessen for mat er veldig stor, og forbrukerne er villige til å betale for god mat, sier Elin Agdestein, som mener at næringa har veldig mye å være stolte av.