Der ble han formann fra 1964, men kom raskt inn i fylkesstyret i Vestfold Bondelag, alt fra 1966. Han ble fylkesleder i 1969, og var medlem av Norges Bondelags styre fra 1972 til 1981. Her fikk han etter hvert en sentral posisjon som første nestleder og medlem av jordbrukets forhandlingsutvalg. Han representerte også Norges Bondelag i internasjonale landbruksfora og i styret til Norges Skogeierlag. Dette og andre verv på vegne av organisasjonen ga et stort nettverk innen landbrukets organisasjoner.

Den lange og breie erfaringen og en svært god forståelse av landbrukspolitikken og organisasjonenes rolle, ga et godt utgangspunkt for et videre engasjement i opplæring og kursing av tillitsvalgte. I over 15 år var Hroar engasjert av Norsk Landbrukssamvirke som kursholder – tillitsvalgtopplæring i både samvirkeorganisasjonene og bondelag. Han ga uttrykk for at dette var et viktig og givende arbeid, fordi kunnskap og kompetanse hos bøndenes tillitsvalgte er avgjørende for å sikre næringa gode rammebetingelser.

De mange som møtte Hroar Kværne kjente han som en engasjert og varm person. Han var blid og lett å komme i kontakt med. Han hadde stor arbeidskapasitet, var strukturert og lojal til sitt oppdrag. Hroar Kværne var en organisasjonsmann til fingerspissene, og han var grundig og pliktoppfyllende i alt han foretok seg.

I 1997 ble Hroar Kværne utnevnt til æresmedlem i Vestfold Bondelag. Dette satte han stor pris på, og han møtte trofast opp som æresmedlem på alle fylkesarrangement han ble invitert til. Han sluttet aldri å interessere seg for utviklingen i landbruket. Landbrukspolitiske skifter og politiske hendelser ble analysert og kommentert.  De store driftsmessig endringene i det praktiske landbruket både interesserte og fascinerte han.

Vestfold Bondelag vil takke for en stor innsats for både Vestfoldbonden og norske bønder gjennom et langt virke i organisasjonen, og for et brennende engasjement for landbruket. Vi lyser fred over Hroar Kværnes minne.

 

Thorleif Müller

Leder Vestfold Bondelag