Tidligere publisert i avisen Agder v/ Tor Sindre Tjomlid - sindre@avisenagder.no:

Foto: Tjomlid

Da 3. klassingene ankom gården, fikk de servert en ordentlig norsk- og sirdals-produsert frokost. Eggene kom selvsagt fra gården til Tor Arne Liland, brødet fra Tonstad Bakeri og desserten var Blåneis fra Åse Bente Sinnes sin gård på Sinnes.

Gode og mette fortsatte gårdsbesøket inn i sauehuset. Der fikk elevene se og holde flere av de nyfødte lammene.

– Så langt er det født rundt 40 lam. Jeg regner med vi skal få opp mot 200 når lammingen er ferdig, fortalte Tor Arne Liland som har 140 vinterfora sauer.

HØNER: Rundturen fortsatte videre bort i fjøset. Der ble det både rauting og kakling da de engasjerte elevene fikk se både høner og melkekuer.

Omvisningen i fjøset ble avsluttet ved melketanken.

– Vet dere hvor mange liter en ku produserer til dagen? spurte bonden.

Elevene tippet både 5, 10, 15 og 20 liter.

– En god ku produserer om lag 35 liter med melk hver dag, kunne Tor Arne Liland fortelle.

Han lurte også på om elevene kunne gi eksempler på hva melken kunne brukes til, utenom å drikke den.

Elevene svarte alt fra is, ost til pannekaker. Det var tydelig at de fleste hadde vært innom et gårdsbruk før.

Etter gårdsbeøket fikk samtlige elever utdelt hver sitt diplom som bevis på at de hadde deltatt og fått massevis av kunnskap i løpet av den begivenhetsrike dagen på Liland.

KAMPANJE: Mandagens gårdsbesøk er en del av en pågående kampanje Bondelaget kjører over hele landet.

– Vi ønsker å vise frem landbruket, og spesielt viktig er det kanskje å vise frem landbruket i distriktene, fordi de er helt nødvendige for å opprettholde matproduksjonen i Norge, forteller Tor Arne Liland som er styremedlem og sekretær for Sirdal Bondelag.

Og selvsagt er gårdsbesøkene viktig med tanke på rekrutteringen til bondeyrket.

– Det var flere av elevene som var fast bestemt på å bli bonde. Dette lover jo kjempebra for fremtiden, smiler Tor Arne Liland.
Foto: Tjomlid

Foto: Tjomlid

Foto: Tjomlid

Foto: Liland

Foto: Tjomlid