Mat i byen ga inspirasjon på mange områder

  • Tips en venn om denne siden

Urbane landbrukssenter og nye distribusjonskanaler for lokalmat var to av flere tema som ble belyst og diskutert på konferansen om Mat i byen som ble arrangert i Trondheim 12. april.

På Bygdø Kongsgård har det vært gartneri siden 1850.  Gården er i dag en del av Norsk Folkemuseum, og de er nå i ferd med å bygge opp gartneriet og området rundt.  Gartner Marianne Leisner fortalte hvordan gartneriet skal utvikles til et urbant landbrukssenter, der de blant annet skal produsere innsatsmidler til urbane dyrkere.  Under gruppearbeidet senere på dagen var utvikling av Voll gård til et urbant landbrukssenter ett av flere tema som ble diskutert.  Voll ønsker å tilby kompetanse til urbane dyrkere, og samtidig være en møteplass mellom det urbane og bynære landbruket.

Foto: NabolagshagerEt annet urbant senter er Nabolagshager som tilbyr kurs, produkter og tjenester relatert til urban dyrking i Oslo.  Daglig leder Helene Gallis brukte utvikling av Vaterlandsparken som eksempel på hvordan urbant landbruk kan bidra med både nærmiljøengasjement, integrering og bærekrafttig utvikling.

I bydelen Landås i Bergen har lokale ildsjeler etablert prosjektet Bærekraftige liv der de skal inspirere hverandre til lavere forbruk, naturvennlige handlinger, solidaritet i klimautfordrigen og gode fellesskapsløsninger. (sitat fra barekraftigeliv.no)  Mat er ett av fire satsingsområder i nettverket, bl.a. gjennom parsellhager, matkurs og takhageprosjekt. 

Ett tiltak som har sitt Gruppearbeid. Agnes Vevle Tvinnereim fra Matkollektivet nr 3 fra venstre.utspring i Bærekraftige liv er Matkollektivet som leverer kortreist mat direkte på døra i hele 10 kommuner i Hordaland.  Dette gir lokale bønder en ny markedskanal for sine produkt, og økt bevissthet hos forbrukerne på hva de spiser.  I det påfølgende gruppearbeidet ble både Matkollektivet og Trondheim Kooperativ brukt som eksempler på nye distribusjonskanaler for lokalmat.

Jubileumskake Strinda Frivilligsentral 25 år

Bydelstorg og 25-årsjubileum i Strinda Frivilligsentral

Søndag 12. juni i strålende vær med sol fra skyfri himmel gjennomførte Strinda Frivilligsentral sitt årlige Bydelstorg for 17. gang. Strinda Frivilligsentral er lokalisert i "Gulhuset" på Voll gård, og er en del av virksomheten som stiftelsen for Voll gård har. I styret til stiftelsen har Sør-Trøndelag Bondelag en styrerepresentant.

salat

Stor interesse for Mat i byen

Da den første nasjonale konferansen om Urbant og bynært landbrukt ble arrangert i Trondheim 12. april, var det over 80 personer som hadde møtt fram for å høre mer om dette høyaktuelle temaet.

Urbant landbruk møte på Byneset april 2016

Mange spennende muligheter i bynært marked

Det var på tide å bevege seg ut av Prinsenkrysset for å se hva som rører seg i landbruket på bygda i Trondheim. Så vi dro til Spongdal på Byneset mandag kveld der Byneset Bondelag og Trondheim kommune hadde invitert til møte om bynært landbruk og muligheter med bynært marked.

salat

Nasjonal konferanse om urbant og bynært landbruk

12. april er det klart for den første nasjonale konferansen om urbant og bynært landbruk. Konferansen arrangeres hos NTNU Moholt i Trondheim, og arrangør er Nettverk for urbant og bynært landbruk i Sør-Trøndelag. Konferansen er åpen for alle interesserte. Påmeldingsfrist 6. april

Dette skjer i Sør-Trøndelag Bondelag

Torsdag
02
August

Styredag for fylkesstyret i Sør-Trøndelag Bondelag 02.08.2018

Trondheim i forbindelse med Matfestivalen
Søndag
26
August

Åpen Gård i Rissa

Reins Kloster, Hans Henrik Hornemann
Tirsdag
28
August

Styremøte i Sør-Trøndelag Bondelag 28.08.2018

Bondelagets Servicekontor, Trondheim

Våre samarbeidspartnere