Lars Petter Bartnes
Lars Petter Bartnes

Allerede i dag merker norske bønder konsekvensene av at klimaet endrer seg.  Vekstsesongen blir lengre for hvert år. Det blir også periodene med tørke og mye nedbør.  Også på verdensbasis merkes klimaendringene av både bønder og andre.  Det siste halvåret har vi hørt mye om tørke i Brasil og California, mens andre områder har opplevd flom. Vi har også fått nye utbrudd av sykdommer og skadedyr.

- Klimaendringene er så alvorlige, dramatiske og altomfattende at alle må bidra skal vi greie å løse problemet. Og klimaendringene har allerede kommet så langt at vi er nødt til å ta i bruk alle metoder vi vet om, i alle deler av samfunnet, sa leder Lars Petter Bartnes.

- Det er på tide å finne ut hva politikken på klima i praksis skal bety på jordet og i fjøset. Det kan vi være med å definere. Det er vår framtid det handler om, og vi kan ikke sitte stille og vente på at noen skal bestemme for oss, sa Bartnes.

Er du interessert i å bli vertsgård for energieffektivisering og klimatiltak i landbruket ?

Energigården er prosjektleder for et prosjekt som inngår i Landbruksdirektoratets (tidl. SLFs) klimaprogram. Kampanjens hovedmål er å redusere klimagassutslippene og den fossile energibruken med 30 % innen 5 år for de gårdsbrukene som deltar, med vekt på energieffektivisering og energiomlegging som virkemiddel.  Gjennomføringen skjer ved kartlegging og analyse av naturressurser, innsatsfaktorer og produksjonsformer på hver enkelt gård. Energigården foreslåar i samarbeid med den enkelte gårdbruker som deltar i prosjektet, tiltak innen energieffektivisering, energiomlegging og reduksjon i utslipp av klimagasser.

Hva kan hver enkelt vertsgård forvente?

Hvert enkelt gårdsbruk som deltar i prosjektet skal ende opp med

  • Et energi- og klimaregnskap
  • En tiltaksplan med økonomibetraktninger
  • Hjelp til å komme i gang med 2-3 tiltak.

Er du interessert i å være med, ta kontakt med oss på energigården gjennom post@energigarden.no eller ved å ringe tlf. 61 33 60 90

skogsmaskin