. Av Knut Erik Ulltveit,  styremedlem i Aust-Agder Bondelag:

Har vært inne på regnekalkulatoren for å sjekke utslaget i tilbudet for eget bruk, det viste -4400 kr. Det var ikke akkurat det jeg håpa på, men uansett det jeg må forholde meg til før partene eventuelt møtes til forhandlinger for å se om det er mulighet for å komme til enighet. Selv synes jeg avstanden mellom faglagene og staten var i drøyeste laget for at det skal bli en ny jordbruksavtale i 2015.

Regjeringspartiene har ved flere anledninger uttrykt hvor viktig det er å øke matproduksjonen for å dekke framtidas behov.  Med så flotte ord så er det jo fort gjort å bli litt naiv og tenke at de endelig har skjønt det. Men det hadde de jo ikke, de mente selvfølgelig i et globalt perspektiv. Jo mer Norge importerer mat utenfra, jo mer er vi med på og stimulerer til billig import mat. Og da går vel også matproduksjonen opp, i det globale perspektivet……..                        Kanskje, kanskje ikke. Nå er vi 7 milliarder mennesker i verden. I løpet av 2050 skal vi ha passert 9 milliarder ifølge FNs beregninger. Dette er urovekkende når vi vet at California, som USAs største jordbruksstat, har vanningsrestriksjoner pga vannmangel. Andre land har også klimautfordringer som gjør matproduksjonen sårbar. Det er jo heller ikke spesielt solidarisk å importere mat ifra land som virkelig trenger det selv. Det burde jo være et minimum at et av verdens rikeste land som Norge bør stimulere til selvforsyning av de produkter som er naturlig å produsere her til lands. Vi har beiteressursene rundt om i hele landet, vi har dyrka mark(kun 3% av landet).  Alt ligger til rette for at bøndene kan produsere det vi trenger her til lands.  Vi har jo også opplevd at Russland har stengt sine grenser for eksport av korn fordi de trengte det selv. Hva om vi skulle få et dårlig korn år i Norge samtidig? Ja da er vi utsatt, spesielt når Listhaug ikke finner det nødvendig å ha kornlager i Norge.

Det skal nå bli interessant å se om det blir enighet mellom partene i jordbrukshandlingene, mye ansvar hviler på regjeringas skuldre.  Skulle det nå ende med brudd og regjeringas tilbud blir stående og dette skal avgjøres i Stortinget så er det knytta store forventninger til Senterpartiet, Venstre, Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti. Disse fire partia har vært offensive på en tydelig distriktsprofil og distriktslandbruket. Knut Storberget har etter alt og dømme med seg hele partiet på å støtte opp om et landbruk over hele landet. Han har også uttalt at de små bruka er like viktige som de store, da viser han forståelse for at det må stimuleres litt mer der det ikke er så egna drive da dette igjen kan være med på å hindre fraflytting fra distriktskommunene.

Ellers vil jeg ønske alle en fortsatt flott vår med mange positive og meningsfulle øyeblikk.

Illustr.foto / foto: privat