Av Erik Fløystad - fylkesleiar i Aust-Agder Bondelag:

Norsk landbruk er en suksess.  Ikke minst hva angår matsikkerhet og dyrevelferd er vi i verdenstoppen. Vi bruker langt mindre antibiotika enn alle land det er naturlig å sammenligne seg med. Vi har mindre både dyre- og plantesykdommer, noe som innebærer mindre bruk av sprøytemidler. Vi er snart det eneste land der en kan spise bløtkokte egg uten fare for å få salmonella!

Foto: øystein moiHvorfor er vi i denne unike posisjonen?  Rett og slett fordi vi har ført en bevisst landbrukspolitikk der matkvalitet og dyrevelferd har stått sentralt og der en har hatt en restriktiv holdning til import som har gjort det mulig å beskytte oss mot uønskede sideeffekter av import. Dertil kommer at vi har vektlagt en struktur som gjør det mulig med individuell behandling av mulige sykdommer. Dette er langt verre å få til i et industrielt landbruk.

Dagens Høyre/ FrP regjering setter i spill en del av bærebjelkene i vår landbrukspolitikk. Egg og kylling produsentene har fått adgang til å doble sin produksjon. Det samme har melkeprodusentene. Samtidig er importvernet myket opp og det kommer stadig signaler om ytterligere svekkelser. Regjeringen vil satse på heltidsbonden sier de. Det høres isolert sett bra ut, men medaljen har også her en bakside. Steinrøysa Norge er ikke tilpasset store landbruksenheter i store deler av landet, spesielt ikke i store deler av Agder. Vi merker denne politikken allerede når en ser utslagene av siste to jordbruksoppgjør. Prosentvis ser det bra ut, men det er fordi de store har fått relativt bra utvikling mens de små har fått vesentlig mindre. De signaler som gis bidrar i tillegg til å psyke ut de som driver landbruk i dag. Mitt inntrykk er at Agder politikere skjønner at det ikke er bra for Agder, men foreløpig har ingen nådd fram til Regjeringen.

Jeg oppfordrer alle til å heie på Agderbonden, ikke minst den lille bonden. Han som har en inntekt utenom gården, men som likevel stolt dyrker sin jord. Hei også på alle de som prøver å utnytte gården til å foredle og selge produkter, opplevelser og tjenester. Det er mangfoldet og mangesysleriet som er Agderlandbrukets force, men det betinger at rammebetingelsene er slik at det blir liv laga.

Kulturlandskapet blir svekket og forringet om antall aktive bønder nå blir redusert slik det nå legges opp til, det vil bety færre beitende dyr i innmark og utmark. Det er meg ei gåte at verdens rikeste land  er villig til å spille hasard med de kvaliteter norsk landbruk står for. Kanskje kan maten bli billigere, eller i alle fall kan kjedene tjene mere, men det er ikke verd prisen.