Tor Kåre Helland er styrar ved Tine sitt meieri på Byglandsfjord. Saman med trugne, og særs dugande, medarbeidarar leverer han stadig nye kvalitetsprodukt frå det vesle meieriet i Setesdal. Ei verksemd med solid fotfeste i den aller øvste divisjonen. På fleire vis. (foto: øystein moi )

-Dette er virkelig noe helt nytt i butikken, lettrømme av geite- og kumelk. Attpåtil fra Nord-Norge. Her snakker vi både unik smak og en god historie, sa direktør i Matmerk Nina Sundqvist da hun delte ut flere Spesialitet-merker på Tine sitt årsmøte.

Under årsmøtet fikk Tine utdelt Spesialitet-merket for to produkter, Lettrømme fra Nord og Setedalssmør laget av syrnet økologisk fløte. Begge produktene kommer fra små meierier og har en klar lokal forankring.

-Mye har skjedd i meieri-Norge. Når det gjelder geit har det vært en hel liten revolusjon, rett og slett. Kvaliteten på norsk geitemelk har aldri vært bedre, og nå kommer stadig nye produkter ut i butikk, som denne lettrømmen. At gamle lokale smør-oppskrifter også kommer til heder og verdighet igjen, er veldig bra. Tine skal ha velfortjent ros for å satse på den unike smaken og den gode historien, sier Nina Sundqvist.

-Å få tildelt Spesialitet-merket er en flott anerkjennelse for det arbeidet TINEs ansatte gjør hver eneste dag for å skape de beste produktene forbrukeren ønsker seg. Vi er stolte av at det jobber så mange fagfolk i TINE, som hele tiden strekker seg for å bruke de flotte lokale råvarene vi har i dette landet.  Spesialitet-merket bidrar til å synliggjøre og løfte disse menneskene og produktene slik at de lokale spesialitetene blir mer tilgjengelige for den norske forbrukeren, sier markedsdirektør Kathrine Mo i Tine.

-Det er stor stas å få denne utmerkelsen og vite at flere får øynene opp for de unike smakene som vi og geitene jobber så hardt for, Sier geitemelkprodusent Bjarne Leonardsen.

Om produktene:
Lettrømme fra Nord er laget av 52% geitefløte i tillegg til skummet kumelk. Fløte og melk som brukes kommer fra geiter og kyr i Nordland og Troms. Rømmen produseres i Harstad på det minste Tine-meieriet med rømmeproduksjon. I dette området er det særlig stor konsentrasjon av geiteprodusenter.

På Tines minste anlegg i Setesdal (10 ansatte) har det siden gammelt av blitt laget et ekstra saltet Setesdalsmør med en tro kjøperskara i området.  Dette smøret lages på tradisjonell måte i kjegle av kraftig syrnet økologisk fløte. Smøret kommer nå i butikk i ny forpakning.

Matmerks fagutvalg, ledet av fylkesmann Lars Sponheim, gjør alltid en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. Om Lettrømme fra Nord og Setedalssmør var utvalgets medlemmer helt enige, dette er begge produkter med en unik smak, basert på gode norske råvarer av høy kvalitet. De fortjener hederen Spesialitet.


Frå produksjonen på Byglandsfjord. Unge Gautestad, med lang røynsle frå produksjonen, kan smile stolt i desse dagar. Produkta deira er no etterspurd øve heile landet - og vert stadig tildelt nye, og høgthengjande, heidersteikn. ( foto: øystein moi )