Av Frank Sigvaldsen - leiar av Froland Bondelag:

Jeg synes det er bra at regjeringen vil gjøre det lettere for unge å få kjøpt seg en gård ved å prøve å få flere gårder for salg.
Men, jeg er overbevist om at måten dem vil gjøre det på, å fjerne konsesjonsloven, er helt feil!
Konsesjonsloven er sikkerhetsnettet for det Norske folk, som skal sikre at de eneste grunnleggende ressursene vi har å produsere mat på ikke havner i feil hender, og konsesjonsloven er først og fremst viktig for unge bønder.

Foto: øystein moiNå leste jeg en artikkel senest i går om at 45 % av de som eide nedlagte landbrukseiendommer ikke ville selge, uansett hva prisen måtte vært, så argumentasjonen om at det vil hjelpe unge bønder ved at det kommer flere eiendommer på salg holder kleint. Riktignok er det 55 % som kanskje kommer for salg, men til hvilken pris?

Poenget med å få unge inn i næringa er jo ikke bare at de skal få kjøpt seg en gård, man skal jo kunne drive den også.
Mange gårder som ikke er i drift har heller ikke vært i drift på mange år, og driftsbygningene er det kanskje lite nytteverdi i, med mindre du vil ha 9 kuer på bås eller drive med kaniner. Med dagens effektivisering og retning i landbruket, så er ikke dette veien å gå.

Kjøper du da en gård for si, 5 millioner, så ja, da har du fått deg en gård, men du har kanskje ikke mer penger eller sikkerhet til å bygge deg driftsbygning eller komme igang. Hvis du er en normal unge bonde vel og merke.

Det prates jo så høyt om HMS i landbruket og at dette er særs viktig, det er jeg selvfølgelig helt enig i, men for hvem?
Skal HMS bare rettes mot de som har 5 år igjen av yrket, eller skal vi tenke på de unge bøndene som har en hel karriere foran seg?

Jeg mener, det er jo viden kjent at mange bønder sliter med vondt i ryggen og slitasjeskader her og der og mye av det, kommer jo av en lite rasjonell driftsbygning og ett lite rasjonelt driftsopplegg med mye tungt fysisk arbeid.
Er det da god HMS praksis i å selge gårdene for så mye at unge bønder blir tvungen til å måtte drive på samme måten i flere år? Eller man bygger om bygningene på en slik måte at det sånn halvveis fungerer, men det er fortsatt lite rasjonelt og utrivelig å holde på med og man blir trøtt og utbrent etter 5 år?

Det bør være lov å bruke fornuft når en eiendom skal selges. Jeg sier ikke at ting skal gis bort, men det må være en prismessig forskjell å kjøpe en gård som har bygninger som det er reelt at man kan bruke, kontra bygninger som man kan ha kaniner i.

Foto: øystein moiDet er jo på en måte det samme som at om du skulle selge en bedrift. I bedriften har det ikke vært investert noe på mange år, og driftsopplegget er utdatert, maskiner og generelt det meste har ikke vært brukt eller oppgradert de siste 10-20 åra, så kan man ikke forvente å få maks uttelling.

Det er en kostnad med å få gården i drift igjen, for å realisere den inntekten som det er lagt til grunn for i taksten, men som i mange tilfeller ikke er tatt hensyn til i prisvurderingen.

Regjeringen tenker også veldig på de som skal ut av næringa. Det er jo bra det, men det de er veldig bekymret for er at de får så lite for gården at de ikke får kjøpt seg en leilighet i byen etter salget. En unnskyldning for å legge til rette for en politikk som gjør at «rikmenn» kan kjøpe landbrukseiendommer spør du meg.

Har du drevet en gård hele livet ditt så bør du være gjeldfri på eiendommen når du er 60 år, det er vertfall 10 år etter jeg har tenkt å være det.
Og får man da 5 millioner for eiendommen din, så skal det vel holde til både nye møbler og leilighet.

En gård er en samfunnsmessig nyttig ressurs hvor det kan produseres mat og skal noe overtas, skal det overtas av unge bønder som vil produsere mat der og ikke til rike opparbeida mennesker på over 45 år som skal ha det til kos og jakt!

Så, la konsesjonsloven bestå og heller endre den!
Stram inn bo og driveplikta slik at den varer så lenge du eier eiendommen. Vær fornuftige når prisen skal settes i forhold til hva gården virkelig kan gi av avkastning, utenom å legge til grunn at man kan drive med tomtesalg.
Alle må søke konsesjon når en eiendom skal overdras. Det er ikke godt nok at det legges til grunn at det er en selvfølge at sønn eller datter er skikket til å overta gården, bare for at faren var bonde. Min far er skytebas, men jeg ville ikke rådet noen til å la meg sprenge ut tomta!

Sats på oss unge bønder som har fremtiden foran oss, og ikke bak oss!
Det skal jeg love deg det blir optimisme i landbruket, levende bygder og økt matproduksjon av!