Omfattende skader på lam og sau i Åseral er viktig årsak til forlenget tillatelse. Se artikkel i Fædrelandsvennen.

Dette framgår også av egen nettsak hos Fylkesmannen i Vest-Agder i dag. Der er også link til selve vedtaket.

Både fylkesmannen og landbruksorganisasjonene ber nå saueeiere følge nøye med på evt. unormal aktivtet i flokkene, og oppfordrer til at alle spor eller andre observasjoner meldes snarest til rovviltkontakter eller fylkesmann.
Se informasjon om hva du gjør og hvem du kontakter. I Vest-Agder her. I Aust-Agder her.

Ulveangrepene i Åseral nå er er dessverre en lenge varslet ulykke. Gjennom hele vinteren og våren har det vært kjent at minst en ulv oppholdt seg i Agder, hovedsaklig i Vest-Agder. Rovviltnemnda åpnet for lisensjakt på ulv i perioden 1. oktober til 31. mars, men ingen ulv ble skutt. Ved månedsskiftet mars/april ble det dokumentert ferske spor i Åseral, bekreftet med DNA tidlig i april.
Bondelaget og Rovviltnemnda (med ansvar for Aust-Agder) ba da Miljødirektoratet gjennomføre ekstraordinært uttak, som skadeforebyggende tiltak før årets beitesesong, mens det ennå var sporsnø. Ved ekstraordinært uttak kan Statens Naturoppsyn "ta alle midler i bruk". Denne henvendelsen ble ignorert av Direktoratet, til tross for flere purringer. Et negativt svar kom først helt i slutten av mai. Dette er en sak Norges Bondelag og Sau og Geit vil ta opp med Klima- og Miljødepartementet.
Skadene i Åseral kunne vært unngått dersom Miljødirektoratet hadde iverksatt tiltak.

Først når fylkesmannen fikk formell myndighet, i slutten av mai, ble det gitt skadefellingstillatelse. Det interkommunale fellingslaget har vært ute flere ganger, men foreløpig uten å lykkes.

Nye streifende ungulver fra Sverige dukker ofte opp i Agder rundt månedsskiftet juni/juli. Med én ulv som gjør skade allerede nå, og mulighet for flere utover sommeren, kan det bli en ny beitesesong med mye skader.

I vår landsdel er det små bevilgninger til skadeforebyggende tiltak. Blir det mange utrykninger på skadefellingslagene kan pengesekken fort bli tom, slik som i Vest-Agder i 2011.

Stortinget skal behandle norsk ulvepolitikk på nytt til høsten. Skal Agderfylkene fortsatt være prioriterte beiteområder er det nødvendig med langt sterkere virkemidler for å unngå ulveskader på husdyr i våre fylker.