Solsikker til glede for store og små

– Fylkesstyret var ikke i tvil om at solsikkeaksjonen skulle videreføres inn i 2023, sier Ole-Kristian Bergerud, leder i Østfold Bondelag. – Vi gjør dette først og fremst i solidaritet med våre yrkeskollegaer i Ukraina. Solsikken er spesielt symbolsk siden det er deres nasjonalblomst, og fordi den nå på mange måter symboliserer håp og motstand. Gjennom fjorårets aksjon ble det samlet inn over 60 000 kroner som uavkorta gikk til Røde Kors sitt arbeid i Ukraina, og vi satser på å overgå denne summen i år.

Solsikkene vil være med på å skape et flott jordbrukslandskap for de som kjører forbi åkrene. – 800 kg frø er i ferd med å komme i jorda, sier Ole-Kristian. – dette er nok til å fylle nærmere 300 dekar med vaiende varianter av solsikkeblandinger. Vi håper å glede både insekter og andre Østfoldinger med en variert blomsterflora i overgangen august/september.

- Spesielt gledelig er det at Statsforvalteren i Oslo og Viken har delt ut frø og oppfordret sine ansatte til å være med å bidra i aksjonen. Allerede nå ser vi store bidrag fra dette komme inn, sier Bergerud.

.. og Ukraina

Østfold Bondelag ser med bekymring på hvilke konsekvenser krigen i Ukraina har for våre kollegaer i det ukrainske landbruket og deres matproduksjon. Før invasjonen var Ukraina en av verdens største eksportører av solsikkefrø og solsikkeolje, mens vi nå er vitne til at store arealer er gjort ubrukelige pga miner og andre ødeleggelser. Vi ønsket derfor å bidra med noe, og lanserte ideen om å så solsikker. Felleskjøpet stilte positive opp, og i år har de i tillegg til ren solsikke utviklet en blanding kalt ØstfoldSOL. Den består av solsikke, blodkløver og lin som gir pollinatorvennlige blomsterstriper hvor humler og bier trives.

Er du en #solsikkebonde?

Solsikkene blir å finne hos bønder i våre lokallag spredd over hele Østfold. Vi vil oppdatere denne saken utover sommeren med koordinater som viser hvor du kan se og plukke solsikker, slik at du også kan være med på å støtte denne solidaritetsaksjonen.

Ble du inspirert, og selv ønsker å dyrke solsikker finnes det en rekke råd på nettet ?

Eller du kan sende din støtte til vippnummeret som er opprettet spesielt for dette -  802518.