Kurs i eierskifte

Av Ida Marie Strekerud,
 • Tips en venn om denne siden

Nærmer det seg et generasjonsskifte på gården? Østfold Bondelag inviterer bønder og overtagende generasjon til eierskiftekurs 2.-3. november på Østgaard i Halden.

Det er mange temaer som skal behandles i en eierskifteprosess i en familie. En begynnelse kan være å starte med et kurs. Tilbakemeldinger viser at deltagere opplever det som nyttig med en samlet gjennomgang av de problemstillinger som er aktuelle ved et eierskifte i familien.

Å bli inkludert og få informasjon som gjør at alle forstår hva som skjer, kan bidra til å rydde vekk mange misforståelser. Eierskiftekurset gir denne muligheten. Deltagere som har hatt med seg flere i familien, spesielt partnere, men gjerne også søsken, opplever at de får et større utbytte av kurset.

Mange forbinder et eierskifte med vanskelige skatteregler og skjemaer som man ikke vet hvordan skal fylles ut. Men for de fleste er de mellommenneskelige temaene de mest avgjørende å få behandlet på en god måte. I et eierskiftekurs er det derfor viktig at ikke fokus på de formelle sidene fortrenger de uformelle sidene. Dette løses med forelesning, rollespill mellom foreleserne, og rom for gruppesamtaler der gruppen primært består av deltagere fra samme familie. Ved et par temaer, deles også gruppen opp i yngre og eldre generasjon for å gi inviduelle forelesninger.

Østfold Bondelag er glade for å kunne tilby dette kurset igjen, og har med Ole Christen Hallesby og Mariann Andersen som kursholdere. De er svært dyktige med mye kunnskap å dele, og kurset deres har svært gode tilbakemeldinger.

Tid og sted

 • 2.-3. november 2019 - Kurset går over begge dager (men er uten overnatting)
 • Lørdag: Kl. 09.30 (kaffe og rundstykker), møtestart kl. 10.00, møteslutt kl. 17.00
 • Søndag: Kl. 09.30 (kaffe og rundstykker), møtestart kl. 10.00, møteslutt kl. 16.00
 • Sted: Østgaard i Halden

Praktisk informasjon

 • Familievennlige priser som inkluderer kurs, materiell, litt å bite i ved ankomst begge dager og lunsj begge dager:
  • Medlemmer i Bondelaget: Kr. 2000 for første familiemedlem, deretter kr. 1500 pr person for de(n) neste i familien.
  • Ikke-medlemmer: Kr. 3000 for første familiemedlem, deretter kr. 1800 pr person for de(n) neste i familien.
  • Dersom du ønsker å sjekke ut våre medlemskap, kan du lese om disse her.

Eksempel - Familien består av både medlemmer og ikke-medlemmer. Hvordan gjør vi det i påmeldingen? Første deltager legges inn som medlem i Bondelaget (kr. 2000). Har familien flere medlemmer i Bondelaget, legges disse inn som "medlem - neste familiemedlem" (kr. 1500). Dersom noen i familien ikke er medlem i Bondelaget, legges disse inn som "Ikke medlem - neste familiemedlem" (kr. 1800). Ta kontakt ved eventuelle spørsmål om dette.

 • Påmelding innen 15. oktober: TRYKK HER - !! KURSET ER FULLTEGNET !!
 • Kontakt oss for å stå på en interesseliste, slik at du kan få beskjed når tilsvarende kurs settes opp i nabofylker. Send epost til ostfold@bondelaget.no
 • Vi prioriterer østfoldinger i første omgang, men ser vi at det blir plass til andre så åpner vi for det. Meld interesse slik at du kan stå på venteliste til ostfold@bondelaget.no

 

Møte med organisasjonene om årets jordbruksforhandlinger

Tirsdag møtte Østfold Bondelag organisasjoner og avlslag til speedmeeting og innspill til årets jordbruksforhandlinger. - Vi ser fram til å få gode signaler fra dere som virkelig kjenner utfordringene innenfor de ulike produksjonene, åpnet fylkesleder Svend Arild Uvaag.

Seniorkurs - forberedelse til en ny hverdag

Østfold Bondelag arrangerer kurs torsdag 12. mars kl. 10.00 - 17.00 rettet til bønder som skal overdra gården til neste generasjon, selge den eller avvikle gårdsdriften og fortsette å forvalte gården.

Stormøte korn 2020

Akershus og Østfold Bondelag inviterer til sitt årlige kornmøte tirsdag 10. mars kl. 18.30 i Askim kulturhus. - Vi er glade for å kunne invitere til politiske og faglige drøftinger rundt kornproduksjon i våre områder. Vi har også i år lykkes med å engasjere innledere som er med på å utforme norsk kornpolitikk i praksis.

Partnerskapet for landbruket i Viken er i gang

Onsdag denne uka møttes det regionale partnerskapet for landbruket i Viken for første gang. – Det regionale partnerskapet er en viktig arena for oss i næringa og det er viktig at dette blir ivaretatt på en god måte også i Viken, sier de Sigurd Enger, Håkon Haug Laa og Svend Arild Uvaag – fylkeslederne i henholdsvis Akershus, Buskerud og Østfold.

Fakta og følelser om rovdyr

Les dette intervjuet med Erling Aas - Eng om hvordan det i dag oppleves å bo, og ha dyr på beiter i områder hvor rovdyra er en del av hverdagen.

Viktig med riktige kutt for norsk jordbruk

-Vi skal kutte utslipp og tar oppgaven på alvor. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene kan få, ikke bare for jordbruket, men for landet vårt, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Best på verving

Hvaler Bondelag ble best på verving i Østfold i fjor, og økte medlemsmassen i laget med hele 33 %!

Dette skjer i Østfold Bondelag

Onsdag
11
mars

Styremøte Østfold Bondelag

Østfold Bondelag sitt kontor i Askim
Torsdag
12
mars

Seniorkurs for bønder - forberedelse til en ny tilværelse

Bøndenes Hus i Hærland
Torsdag
19
mars

Årsmøte Østfold Bondelag 19. mars

Rakkestad

Våre samarbeidspartnere