- Dette er sånt som bare skjer med andre.
Det er to dager før årsmøtet i Norges Bondelag. Leder Frank Hoel-Knai i Hurdal Landbrukslag har visst i over en uke at han skal motta prisen for Årets Lokallag på årsmøtemiddagen. Han har på ingen måte landa ennå. Han bobler av stolthet, og synes det er forferdelig vanskelig å holde det hemmelig.
- Jeg fikk beskjed om å ikke si det til noen. Men jeg måtte be om lov til å fortelle til kona mi, sier han og ler litt. Samtidig som han sier at han fikk klump i halsen og tårer i øynene da det gikk opp for ham hva vikarierende organisasjonssjef Elin Røed sa på telefonen: Hurdal Landbrukslag er kåret til Årets lokallag i 2021 - i hele Norge.

- Dette hadde jeg ikke en gang tenkt meg som en mulighet. Jeg synes det er så moro. Jeg har jo lagt ned halve livet mitt i bondelagsarbeid. Jeg har vært i styret i Hurdal Landbrukslag siden 97, og vært leder siden 2012, sier Frank.

To nyvinninger i år
Prisen ble delt ut under middagen på årsmøtet i Norges Bondelag nå i kveld. Hurdal Landbrukslag ble også årets lokallag i Akershus Bondelag på årsmøtet i mars. Da visste Frank ingenting på forhånd, og i den spontane takketalen sa Frank åpent og ærlig at «dette synes jeg vi fortjente». Han er ganske stolt av lokallaget sitt og hva de får til.

- Jeg er stolt av at vi har økt aktiviteten betraktelig. Jeg sammenlikner med årsmeldinger fra tidligere tider, og ser at her har det skjedd mye!, sier Frank.
Bare i 2022 har de to nyvinninger under huden. Da Frank fikk telefonen med beskjed om utnevnelsen, sto han midt oppi den ene: potetsetting med tredjeklassingene. Og den andre?
- Neste helg arrangerer vi sommerfest for første gang, for alle lagets 93 medlemmer med familie. Vi skal ha leker for unger, quiz og grilling.
- Så jeg trenger ikke spørre hvordan du og dere skal feire prisen?
- Hehe. Festen blir nok litt ekstra artig nå.

Artikkelen fortsetter under bildet

Feiret forrige pris: I styret i Hurdal Landbrukslag er leder Frank Hoel-Knai (til høyre) eldst med god margin. Da får du et lokallag som er lett å drive, sier han, og berømmer styret sitt for å være aktivt. PÅ bildet feirer de utnevnelsen til Årets Lokallag i Akershus i vår. Styret består av Ida Therese Morten, Mina Hoel-Knai, Emil Kværnstrøm Ruud og Sindre Roaldstveit Kværnstrøm.

 

Nær 100 medlemmer
Hurdal landbrukslag har vokst de siste åra, og har altså nå 93 medlemmer per dags dato. Ambisjonen er sju til før årsskiftet.
- For da får vi en delegat til til årsmøtet i Akershus Bondelag!
Frank er opptatt av å være til stede der det skjer noe i bondelagssammenheng, og av å være synlig til stede.
- Det er ikke noe poeng å være lokallagsleder og drive lokallag hvis vi ikke er med på det som skjer. Og så er det moro å være med og moro å følge med, og like moro å bidra – å gå på talerstolen og si noe.
Frank har sjøl en hjertesak som han bruker de plattformene han kan for å fremme: Velferdsordningene i landbruket må bli bedre. Spesielt peker han på avkorting ved inntekt utenfor landbruket, og på avløserordningene ved sjukdom. Her må det skje noe, sier han.
- Jeg har så langt brukt åtte år på avløsersaken – i håp om å få en bedre ordning for dem som kommer i min situasjon seinere. Kan nesten ikke gi meg før jeg har klart det.
«Min situasjon» betyr alvorlig sjukdom. To ganger har han vært operert for hjernesvulst, og ut av det kom blant annet kunnskapen om manglene i velferdsordninger. Dermed har han bestemt seg for at dette vil han jobbe for så lenge han kan.

Det går i arv å være aktiv
Vi ber ham si noe om hva som er det beste med å drive lokallag på et (tross alt) lite sted. Og han er ikke i tvil:
- At det ikke er vanskelig å få folk til å møte opp og være med på ting! Vi har hatt fakkeltog og andre demo-tog, vi har vært med på blokade på Coop på Gardermoen, og vi har i over 30 år arrangert Bygdedagen, med litt ulike støttespillere. Det er alltid folk som stiller opp. Og så går det i arv å være aktiv. Det er jo mange som er med på alt. Så får de unger, tar dem med, så blir de vant til å være med. Flere av styremedlemmene mine nå er barn av dem som var aktive da jeg begynte, sier Frank og forteller at han har et lokallagsstyre der han er eldstemann med god margin.
- Da får du et lokallag som er lett å drive, sier han, og berømmer valgkomiteen i Hurdal for å være flink til å spørre de unge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Potetsetting: Årets nyvinning var potetsetting med tredjeklasse på skolen. Hilsenen som kom i retur viser at det ble satt pris på.

Landbrukslaget er den sosiale arenaen
Han sier at det er spesielt viktig å være aktiv og delta der det skjer noe nå, siden bøndene blir færre og det er lengre mellom dem.
- Jeg tok over garden da jeg var 19 år, for 30 år siden. Da var det 13 melkebønder i Hurdal, og vi arrangerte studieringer på vinteren og var sammen og hjemme hos hverandre. Det er viktig for einstøinger å treffes sånn. Etter hvert ble det færre og færre av oss, og studieringene utgikk. Nå må landbrukslaget ta noe av den rollen, og få til sosial aktivitet. Derfor har vi alltid årsmøte med middag og kaffe og kaker og utlodning. Vi har også hatt Bondekafe og litt ymse. Det har vært vanskelig å ha medlemsmøter de siste par åra, men nå har vi planer om å starte opp att.

 

Juryens begrunnelse:
Dette sier juryen om hvorfor Hurdal Landbrukslag ble Årets lokallag:

Vinneren av Årets lokallag 2021 har opplevd medlemsvekst, har en aktiv medlemsmasse som deltar på alle ledermøter, regionmøter og andre samlinger fylkeslaget arrangerer. De står på stand på lokale arrangementer, er aktive på sosiale medier og engasjerer sine medlemmer via Facebooksiden sin. De har godt oppmøte på sitt årsmøte, på nesten 50 prosent, arrangerer bygdedag, innsamling av landbruksplast – og har til og med sin egen kleskolleksjon! De feiret 125 år i 2021 og det ble feiret på det samme hotellet som de dekorerte innkjøringen til ved dannelsen av ny regjering, med klar beskjed til Jonas & co: Ikke glem hvilken yrkesgruppe som er hovedgrunnen bak mandatet til den nye regjeringen! Årets lokallag 2021 er Hurdal Landbrukslag!

Om Årets lokallag-utmerkelsen:

Prisen Årets lokallag og premien på 30 000 kr gis til det lokallaget som samlet sett scorer best på god medlemsoppfølging, høy aktivitet og synlighet i lokalsamfunnet og aktivt vervearbeid. Disse kriteriene er viktige elementer i fundamentet for selve grunnmuren i Norges Bondelag; nemlig alle våre lokallag. Det å være synlig, delta aktivt i lokale arrangementer, politiske markeringer, være til stede på skoler, invitere til gardsbesøk, svare på høringer, sende inn saker til lokalaviser og arrangerer bondecafeer, er viktige aktiviteter som alle juryens topp tre har bidratt med i året som har gått. Juryen for Årets lokallag har i år bestått av Egil Christian Hoen, Elin Røed og Elisabeth Irgens Hokstad.