Nyheter

Fem bønder satsa på samdrift: Alle fem måtte finne ny jobb

(REGIONAVISA): -Før samanslåinga hadde vi alle fem hovudinntekta frå kvar vår gard. No har vi akkurat råd til å lønne ein tilsett på Vassenden Samdrift i Ørsta. Vi møter Jarle Hovdenakk på Hasund i Ulstein, i full sving med si nye hovudnæring, som er å vere skogsarbeidar.

– Ingen snarveg for den beste osten

(ROMSDALS BUDSTIKKE): -Hemmeligheten ligger i et fantastisk klima og i de mange detaljene i produksjonen, sier gründerne bak Tingvollost, Solvor og Gunnar Waagen, som er kåret til Årets bedrift.

Tas ut av yngleområdet?

(DRIVA): Så vidt i gang med årets lamming tør sauebonde Anne Grete Røymo nesten ikke å tro på det hun hører: At øvre Sunndal trolig ikke lenger skal være yngleområde for jerv.

Vestlandsbonden prioritert i jordbrukskrava

(NRK MØRE OG ROMSDAL): – Jeg syns det er et godt krav fra bondeorganisasjonene, sier fylkesleder i Bondelaget, Oddvar Mikkelsen. Vi er ei lavinntektsgruppe, så at vi stiller et relativt høyt krav er bare rimelig og på sin plass. Kravet er godt tilpassa Møre og Romsdal.

Investeringslyst blant bøndene

(MØRE-NYTT): – Om vêret hadde vore for godt så hadde folk blitt heime i staden for å kome hit. Sjølv om vêret ikkje var godt fredag hadde vi godt sal. Det seier Ove Myklebust i Eiksenteret, som saman med A-K Maskiner, Felleskjøpet, Øye Maskin og Ørsta næringskontor, arrangerer landbruksmessa i Ørsta.

Heitt om kraftfor

(MØRE-NYTT): Det vart ein heit og heftig duell mellom landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og Sp-veteran Per Olaf Lundteigen under landbrukskonferansen i Ørsta fredag ettermiddag.

– Veldig bra traktorsal

(SUNNMØRSPOSTEN): – Vi opplever ein positiv tone og investeringslyst blant bøndene. Det seier seljar Knut Inge Haugen hos Eik Senteret Ørsta.

– Kritisk for Sunnmørsbøndene

(MØRE-NYTT): – Talet på sunnmørsbønder har nådd ein kritisk masse. Dei er dei som er mest avhengige av gode og varige støtteordningar. Det seier forskar Christian A. Smedshaug frå Agri Analyse.

Et stikkert vårtegn

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Leder i Molde Bondelag, Kjersti Ellingsgård (30), priser våren. Det er den travleste tida på året for bonden. Likevel elsker hun den – for lyset, fuglesangen og alt som spirer og gror.

– 300 lam på tre uker

(TIDENS KRAV): Intenst, hektisk og givende tider i fjøset på Kvalvika. Man kan egentlig si at det er hektiske tider for bønder i byen. For Jorunn Kvernen og Hilmar Kleppe har gått litt mot strømmen og satset på sauedrift i bykommunen Kristiansund.

Vil få høna på matbordet: – Kjemperessurs

(NRK MØRE OG ROMSDAL): I hønsehusene til fem eggprodusenter på Rovde i Vanylven på Sunnmøre kakler 37000 verpehøner, som om få måneder skal destrueres. Det er synd, mener produsent, Petter Bondhus.

Har bygd opp gården etter fjøsbrann

(TIDENS KRAV): Litt over ett år har gått siden fem dyr omkom i fjøsbrannen i Romundstadbygda. Nå har gårdbrukerne bygd seg opp igjen.

Ett år med melkebonden Magnhild Vik

(ÅNDALSNES AVIS): I ett år har han fulgt henne med kamera. Seinere denne måneden blir det visning på Åndalsnes kino. Det er Trygve Hagen fra Åndalsnes, bosatt i Oslo, som har laget den 56 minutt lange dokumentarfilmen «Magnhild Vik – melkebonde».

Landbruket endte opp i det politiske sentrum

(SUNNMØRSPOSTEN - LEDER): I snart fire år har Fremskrittspartiet styrt landbruksdepartementet. År for år er landbrukspolitikken blitt flytta inn mot det politiske sentrum.

– Kjersti er et forbilde

(ROMSDALS BUDSTKKE): Melkebonden fra Bolsøya er kåret til Årets Felleskjøpet-profil. I tillegg til vervet som tillitsvalgt i Felleskjøpet, er Kjersti Fløystad Ellingsgård også leder i Molde bondelag.

Disse hønene bidrar med 300.000 egg til påske

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Nå verper høner alt de kan for å gi oss nok egg til påske. I ei lita bygd på Sunnmøre jobber eggprodusenter sammen for å sikre at eggene kommer ut.

– Bondelaget er utrolig glad og lettet

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Bondelaget er veldig godt fornøyd etter forhandlingene mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF om jordbruksmeldinga. Lederen i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, mener de har fått gjennomslag på mange viktige områder.

Et mageplask for landbruksministeren

(DRIVA): Else-May Botten (Ap) er svært fornøyd med at regjeringens landbrukspolitikk ikke går igjennom verken i næringskomiteen eller i Stortinget.

Landbruksnæringa må løftes

(ROMSDALS BUDSTIKKE - LEDER): Vi frykter at en ensidig satsing på større produksjonsenheter vil få store konsekvenser for næringa i vårt område.

Rekordhøyt gaupeuttak

(DRIVA): Under årets kvotejakt på gaupe ble det totalt tatt ut 35 dyr i rovviltregion 6. I Møre og Romsdal ble åtte dyr felt, noe som er ny fellingsrekord i nyere tid. Av disse ble de fleste skutt i Nesset, der en gaupe i tillegg døde etter påkjørsel.

– Vi trenger å produsere mer storfekjøtt

(ROMSDALS BUDSTIKKE): – Bonden skal få mulighet til å produsere mer, men det er opp til hver enkelt bonde å benytte muligheten, sier landbruksminister Jon Georg Dale. 4. april besøkte han Vestnes og Fræna.

En smak av Tingvoll

(AURA AVIS): Jonas Gahr Støre sier han fikk både en dose av god mat, og om den kunnskapen som er samlet på et lite område. En verdensmester fra Tingvollost sto på menyen. Med hørte en dose av hva som er samlet av forskingsmiljø på Tingvoll gard.

Nye tal kan hindre geitebruk-nedlegging

(MØRE-NYTT): Nye tal frå geitenæringa kan hindre ei frykta bruksnedlegging. Mykje tyder på at det nærmar seg balanse mellom produksjon og etterspørsel etter geitemjølk.

Våre samarbeidspartnere